Çocukların Özel Güvenliği Nasıl Sağlanmalı? Çocuklara Özgü Alınacak Güvenlik Önlemleri ve Özel Güvenlik Şirketlerinin Çocuk Güvenliği Kapsamında Önerileri Nelerdir?

özel güvenlik şirketleri çocuk güvenlik tedbirleri önerileri

Özel güvenlik şirketleri tarafından sağlanan fiziksel güvenlik hizmetlerinin yanı sıra toplumsal açıdan dikkatleri çekmek ve firma adına tedbirler almak için çaba gösterilen konulardan biri olan çocuklara özgü güvenlik önlemleri; kurumsal özel güvenlik şirketleri arasında yer alan Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi tarafından kişisel güvenlik tedbirleri konusu kapsamında ele alınmaktadır. Çocuğa özgü güvenlik önlemleri konusu; evde, sokakta, okulda ve internette çocuklara özel güvenlik hizmetleri adına olmak üzere dört başlık altında incelenmekte olup ebeveyn ve çocuklar açısından Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi’nin hem kişisel güvenlik tedbirleri kapsamında ele aldığı hem de toplumsal sorumluluk projesi adına yürüttüğü bir konudur.

Her ebeveynin, çocuğun sağlıklı ve güvenli bir ortamda yetiştirilmesi adına bilgi ve tecrübesi mutlak surette bulunmaktadır. Ancak çocukların da sezgilerinin güçlü olduğunun bilincinde olmak ve öncelikle güvenlik olmak üzere pek çok konuda onların da görüşlerini almak, çocuklarla iyi bir diyalog içinde olmak oldukça önem arz etmektedir.

ÇOCUKLARA ÖZEL GÜVENLİK KURALLARI (Çocuk yetiştirenlerin uygulayacağı öğüt niteliğindeki tavsiyeler)

  • Çocukların yalnız başına kalacakları ortamlardan güvenliklerini tehlikeye atabilecek durumların oluşmaması adına uzak tutulması ve mümkün olduğunca arkadaşları dışında yabancı kişilerle oyun vs. oynamaması.
  • Çocukların tenha yerlerden uzak durması, kalabalık cadde ve sokaklarda bulunması, tenha yerlerde yalnız başına gezmemesi ve grup halinde ya da en az iki kişi olarak gezmesi.
  • Tanımadığı şahıslardan herhangi bir yiyecek, içecek, hediye, oyuncak, paket, şeker veya sakız vs. almaması. Örnek olarak; babasının borcu olduğu için saldırganın, çocuktan istekte bulunma durumu veya hediye vermek için şüpheli bir paket teslimi yapılabilme durumlarından dolayı çocuklar dışarıda çeşitli tehlikelere açık hale gelebilmektedirler. Bu sebeple aile içinde yaşanan bir durumdan mümkün olduğunca çocukların da haberdar olması gerekmektedir. Çocuklara bu telkinler öğretilirken böyle bir istekte bulunan yabancı kişilerin dediklerine inanmamalarını; böyle bir borç vs. olsa zaten bunu ona da söylemiş olacağınız için bu tip tehlikeli yaklaşımlara karşı uyanık olması gerektiğini söylemelisiniz.
  • Çocukların ailesinin izni olmadan başkasının arabasına binmemesi.
  • Yurt dışında bir ülkeye seyahat hallerinde bulunduğu ülkenin dilini anlaması ve kaybolma durumlarında yardım isteyebilmesi için gerekli olan önemli kelime ve cümleleri öğretmek.
  • Yardıma ihtiyacının olduğunu hissettiğinde güvenliği açısından sadece resmi üniformalı kişilerden yardım istemesinin önemi (Polis, Jandarma, Zabıta Memuru, Bekçi, Özel Güvenlik Şirketleri Görevlisi vs.)
  • Kalabalık yerlerde ebeveynlerin görebileceği bir yerde durması ve kaybolma hallerinde bir polis memuruna, özel güvenlik şirketleri görevlisine veya mağaza personeline başvurması.
  • Ad soyadını, anne ve babasının adını, telefon numarasını ve adresinin çocuğa ezberletilmesi gerekmektedir. (Bu bilgileri öğrenemeyecek yaşlarda çocuğu olan olan ebeveynler ise bu iletişim bilgilerini yazılı bir not haline getirip çocuklarının kıyafet içlerinde, ceplerinde vs. bulundurarak veya künye haline getirerek önlem alabilir.)
  • Deniz, ırmak, göl, gölet, kuyu veya su birikintisine yanında yetişkin biri olmaksızın yaklaşmamak veya girmemek, her suyun güvenli olmadığının öğretilmesi.
  • İstemediği şeylere karşı hemen hayır diyebilmesini öğretmek.
  • Bulunduğu ortamda tedirginlik hissettiği takdirde hemen oradan uzaklaşmak ve kaçmak.
  • Çocuğa biri dokunduğunda içine kötü bir his doğuyorsa bunun tehlike oluşturabilecek bir davranış olabileceği ve “Hayır, bana dokunma” demenin onun en doğal hakkı olduğu öğretilmeli.
  • Tedirgin olduğunda ve korktuğunda çekinmeden hemen bağırarak yardım istemesinin ve kendisini sözlü veya fiziksel taciz eden, rahatsız eden kişileri en kısa sürede yakınında bulunan yetkililere şikayet etmesi gerektiğinin öğretilmesi.
  • Başka kişilerle yaptığı tüm konuşmaları ailesine de söylemesi gerektiği konusunda tembihlenmeli.
  • Herhangi bir yere gitmeden önce mutlaka bunu ailesine sorarak izin alması gerektiği, büyüklerini haberdar etmeden asla bir yere gitmemesi gerektiği ve bulunacağı yerler hakkında ailesini ve bakımından sorumlu olan kişiyi bilgilendirmesi.
  • Kendini kötü hissettiğinde veya ürktüğü hallerde bunu hemen birine söylemesi gerektiğini öğretmek.
  • Kendinden yaşça büyük birisi yardım istediği takdirde, yardım etmeden önce bunu ailesine bildirerek onlardan izin almak.

Çocuklara özgü güvenlik konusu kapsamında ailelerin alması gereken güvenlik önlemleri:

  • Çocuklara sizden izin almadan tanımadığı kişilerin arabasına binmemesi ve evine gitmemesi gerektiğini öğretmelisiniz.
  • Çocuklarınızı hiçbir zaman kalabalık veya tenha yerlerde tek başına bırakmayın, gözünüzden kaçırmayın.
  • Çocuğunuza ev adresi ve telefon numaranızı mutlaka ezberletin. Çocuklara, bir cep telefonundan, sabit telefondan veya bir telefon kulübesini kullanarak evi veya ebeveynlerini nasıl araması gerektiği mutlaka öğretilmelidir.
  • Acil durumlarda gerekli olan telefon numaralarınızın listesini, ev telefonunuzun yanında bir yerde bulundurun ve çocuklarınızı bundan haberdar edin. (Sizin telefonu kullanamayacak durumda olma ihtimaline karşı da bu yöntem kullanılabilir.)
  • Hastalık, adli vakıalar ve yangın durumunda çocuğunuza nereyi arayacağını öğretin.
  • Çocuklarınıza, eve gelen ziyaretçinin veya telefonla arayan kişinin arkadaşınız olduğunu söylese bile, çocuklarınıza özel bilgileri paylaşmaması gerektiğini öğretmelisiniz.
  • Yabancılara, büyüklerinin izni ve haberi olmadan kapının kesinlikle açılmaması gerektiğini ve evdeki pencere ve dış kapının sürekli kilitli olması gerektiğini öğütleyin.
  • Çocuğunuz, belirli bir kişiyle aynı ortamda bulunmak istemediğini söylediği takdirde onu mutlaka dinleyin. Çünkü çocuğunuzun rahatsız edici bir olay yaşayabilme ihtimaline karşı dolayısıyla önemli bir sebebi olabileceğinden, durumun nedenini muhakkak sorun ve sorgulayın.
  • Çocuğunuzun bakımı ile ilgilenmesi için bakıcı ararken, çocuk bakıcısı ile yapacağınız sözlü görüşme esnasında çocuğu da hazır bulundurun ve çocuğun görüşme sırasında tepkisini dikkatli bir şekilde gözlemleyin.

Çocuk Bakıcıları için Alınacak Güvenlik Önlemleri:

Çocuk bakımı ile ilgilenecek yardımcılar için mutlaka uyulması gereken kurallar şunlardır;

  • Evdeki bütün kapı ve pencerelerin mutlaka kilitli olduğundan emin olunmalı ve kapı, gelen kişi sorgulanmadan herkese açılmamalı.
  • Telefonla hiç kimseye özel bilgiler verilmemeli. Ev sahiplerinin olmadığı durumlarda arayan kişiye nazikçe ev sahiplerinin müsait olmadıklarını, arayanın telefon numarasını alarak dönüş yapılacağını söyleyerek arayan kişinin iletişim bilgilerini not alıp ev sakinlerine iletin.
  • Sorumluluğunuz altında bulunan çocuğu kesinlikle evde veyahut dışarıda yalnız başına bırakmayın. Dışarıda iken telefon konuşması yapacak olsanız dahi gözünüz sürekli çocuğun üzerinde olmalıdır. Çocukların kaybolması, olası kazalar veya fidye vs. nedenle çocukların kaçırılma olayları, çocuk bakıcılarının bu tür zafiyetlerinden faydalanılarak yapılmaktadır.
  • Evde çakmak, kibrit, benzin veya zehir gibi yanıcı ve çocuk için tehlikeli maddeleri ortalık yerde bulundurmamaya özen gösterin.
  • Çocuğun güvenliğini tehdit edebilecek su birikintileri ve yüksek yerler gibi düşme ihtimali olan tüm yerlerdeki tehlikelere karşı tedbirli olun.
  • Acil durumlarda evden dışarıya çıkabilecek bütün çıkış noktalarını (kapılar, pencereler, yangın merdivenleri ve tahliye çıkışları vs. gibi) öğrenin.
  • Sorumluluğunuz altındaki çocuğun yaşı ve özel sağlık sorunu (epilepsi, alerjik hastalıklar, otizm vs.) hakkında gerekli bilgileri öğrenin. Çocuk doktorunun telefonunu not edin.

Çocuk bakıcıları tarafından mutlaka bilinmesi gereken telefon numaraları şunlardır:

  • Acil durumda aranılacak kişilerin (Anne, baba, aile büyükleri vs.) adı, soyadı, telefon numarası ve adresi,
  • Anne ve babanın iş yerinin telefon numaraları ve cep telefonları,
  • Polis, İtfaiye, hastane ve ilk yardım kuruluşlarının iletişim numaraları,
  • Çocuğun ailesine ulaşılmadığı durumlarda alternatif telefonları,
  • Varsa kendilerine ulaşamadığınız durumlarda arayabileceğiniz diğer aile büyüklerinin telefon numaraları,
  • Komşuların adları ve telefon numaraları.

ÇOCUKLAR İÇİN İNTERNET GÜVENLİĞİ

Günümüz dünyasında teknoloji ve modern yaşamın bir gerekliliği olarak küçük çocuklarda dahi sıklıkla kullanılan ‘internet’in bilinçsiz kullanımı nedeniyle sanal alem denilen bu ortamda, çocukları büyük bir tehlike beklemektedir. Sanal dünyada her türlü tehlikenin doğabileceği bir ortamın oluşması sebebiyle siber güçlerin mücadeleleri ile tehlikeler için çaba sarf edilmektedir. Türkiye’nin en iyi özel güvenlik şirketleri arasında yer alan Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi olarak internette çocukları bekleyen tehlikelere karşı önerilerimiz ise şunlardır;

ÇOCUKLARA ÖĞÜTLER

Büyük özel güvenlik şirketleri arasında yer alan firmamızın çocuklara vereceği öğütler ile hedeflediğimiz; Sizlerin daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcısı olmanız içindir. Tüm tecrübelerimize dayanarak vereceğimiz tavsiyeleri dikkatle okuyup uygulayabilirsiniz.

  • Bilgisayar ve internette çok fazla zaman geçirmeyin. Sanal dünyaya kendinizi çok kaptırıp gerçek dünya ile bağınızı koparmayın. Yüz ifadelerini görebileceğiniz, sohbet edeceğiniz, dokunup şakalaşabileceğiniz birini mi yoksa bir bilgisayar ekranının karşısında kim olduğunu dahi bilmediğiniz hayali bir kişiyi mi seçersiniz? Bu örnek ile internet alemine neden sanal ortam dediklerini daha iyi anlayabilirsiniz. Gerçek dışı bir ortam olan Internet ortamı, genellikle hata yapmaya ve hata yaptırmaya daha müsait bir haldedir. Gerçek arkadaşlarınız ile oyun oynamak, kitap okumak, müzik dinlemek, enstrüman çalmak ve spor yapmak size daha çok şey kazandırır. İnternet ortamından tamamen uzaklaşmanız mümkün olmadığı için Internet’i kullanın ancak bu sebepleri göz önünde bulundurarak Internet’i sınırlı sürelerle kullanın, aileniz ve okuldaki öğretmenleriniz ile konuşarak bilgisayar kullanma sürenizi planlayın.
  • Göz ve beden sağlığınız açısından bilgisayar karşısında uzun bir süre hareketsiz kalmamaya gayret edin. Işıksız bir ortamda bilgisayar kullanmayın. Sırtınızı destekleyecek bir sandalye ya da oturma yeri belirleyin, kambur oturmayın.
  • Yaşınıza uygun olan ve sizin için güvenli olarak nitelendirilen Internet sitelerinin adreslerini, aileniz ve okul öğretmenleriniz ile birlikte belirleyin. Belirlediğiniz web sitelerin adreslerini internet tarayıcınızın “Sık kullanılanlar” bölümüne kaydedin. Böylece bu sitelere daha rahat giriş yapabilirsiniz.
  • İnternet ortamında mümkünse aileniz ile birlikte gezinin. Aksi takdirde sadece ebeveynleriniz ve öğretmenleriniz tarafından onaylanan Internet sitelerini ziyaret edin.
  • İnternette tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin, özel bilgilerinizi paylaşmayın, iletişim kurmayın.
  • Ziyaret ettiğiniz sitenin size yönelttiği “Güvenlik ile ilgili soruları” dikkatlice okuyun, sitenin sizden istediği kişisel bilgilerin ne amaçla istendiğini öğrenin ve ebeveynlerinize danışarak bu bilgileri verin. Ailenizin onayı olmadan adresinizi, telefon numaranızı, okulunuzun adını ve fotoğrafınızı kesinlikle Internet ortamında paylaşmayın.
  • İnternet sohbet ortamında ailenizin izni olmaksızın, adresiniz, telefon numaranız, okulunuzun adı, ebeveynlerinizin iş adresleri ve iş yeri telefon numaraları gibi kişisel bilgileri kimseye vermeyin.
  • Internet kullanıcı adınızı ve şifrenizi ebeveynleriniz dışında kimseyle paylaşmayın.
  • Internet ortamında, sohbet esnasında sizi rahatsız eden ses, görüntü veya yazılar yer alırsa hemen bulunduğunuz siteden çıkın ve ailenize bu durumu korkmadan anlatın.
  • Bir internet sitesinde yer alan oyunlara, yarışmalara ve çeşitli aktivitelere katılmadan önce bunların sizin yaşınıza uygun olup olmadığını mutlaka ailenize ve öğretmenlerinize danışın. Aile ve öğretmenlerinizin uyarılarına kesinlikle kulak verin.
  • Internet aleminde yeni tanıştığınız kişiler her zaman sizin yaşınıza uygun kişiler olmayabilir. Sahte kimlik ve yaş ile sizleri yanıltabilirler. Bu sebeple ilk defa karşılaştığınız kişileri ve gelen mesajları mutlaka ailenize gösteriniz.
  • Ailenizin bilgisi dışında Internet ortamında alışveriş yapmayınız. Güvenliğiniz açısından sizden istenilen kredi kartı numaraları bilgilerinizi kesinlikle vermeyiniz.
  • Internet ortamındaki sohbetlerde biri sizden yapmamanız gereken veya sizi rahatsız edecek bir davranışta bulunmanızı isterse, sohbeti anında kesin ve hemen ailenize haber verin, olayları eksiksiz anlatın. Ailenizden size kızacakları korkusu ile yakınlaşmaktan kesinlikle çekinmeyin, korkmayın. En iyi desteği ailenizden alabilirsiniz.
    Internet sitelerinde yer alan uygulamaları bilgisayarınıza indirmeden ve yüklemeden önce bu uygulamaların içerikleri hakkında ailenizden yardım alın; lütfen onların onayını almadan bu işlemleri tek başınıza yapmayın. Güvenli olmayan bazı yazılımlar sizin kişisel bilgilerinizi çalmak için bilgisayarınıza virüs bulaştırmaktadır. Bu tip problemler yaşamamak için ailenizden habersiz her uygulamayı bilgisayarınıza yüklemeyin.
  • Internet ortamında başka insanları rahatsız edecek söz ve davranışlarda bulunmayın.
  • Şaka amaçlı da olsa arkadaşlarınız ile veya herhangi bir kişiye karşı korkutucu hamlelerle tehdit edici bir üslupla iletişim kurmayınız. Kötü ve kaba cümleler kuracağınız bu üslubunuz hakaret, sözlü taciz vs. gibi bazı hallerde siber suç teşkil edebileceğinden, bu davranışlardan kaçınmalısınız. Yüz yüze olduğu gibi internet ortamında da kibar ve güzel bir dil kullanmaya gayret ediniz.
  • Internet ortamında, kelimeleri büyük harflerle ve uzatarak yazmak, düşüncelerinizi, iletmek istediğiniz kişiye karşı ısrarcı bir dille kabul ettirmeye çalışarak ifade etmek saldırganlık olarak anlaşılabilir. Bu tür iletişim şeklinden uzak durunuz. Size karşı da bu tarz bir iletişimde bulunan bir kişiyi sakince uyarınız. Uyarılarınızı dikkate almayan kimselerle iletişimde bulunmayınız, sohbet ortamından çıkınız.
  • Internet sohbet ortamında size karşı kaba bir dil kullanan, sizi rahatsız ve tehdit eden şahısları derhal ailenize söyleyin, Emniyetin ilgili birimlerinden yardım alın ve servis sağlayıcınıza bilgi verin.
  • Evinizde veya okulunuzda internet ve bilgisayar yoksa ve Internet’e başka bir yerden giriyorsanız; bu yerin güvenli olup olmadığı hakkında ailenizle konuşunuz. Onların izni olmaksızın bu yerlerde bulunmayınız. Sizin için uygun olmayan (sigara kullanılan ve filtre kullanmayan işletmelerde) ortamlardan uzak durunuz.
  • 12 yaşın altındaki çocukların yanlarında velisi olmadan Internet kafelere alınmaması gerekiyor. Bunun bilincinde olarak yaşınız tutmadığı halde sizi bu ticari işletmelere kabul eden işletme sahipleri aslında kanuna aykırı işlem yapıyor demektir. Lütfen onlar bu kurala dikkat etmeseler de siz güvenliğiniz için bu kurala önem verin.
  • İnternet kullanımı ve bizim önerilerimiz hakkında anlamadığınız bölümler var ise bunları velinize ve öğretmenlerinize sorarak fikir alışverişinde bulununuz.

EBEVEYNLERE ÖĞÜTLER

Çocuklarınızın daha bilinçli ve güvenli Internet kullanıcısı olmaları için yardımcı olacak bazı öneriler, sizler için aşağıda sıralanmaktadır:

  • Ebeveynler her şeyden önce çocukları ile iyi bir iletişim içinde olmalıdır. Çocuklarınızın arkadaşları, sevdikleri, sevmedikleri, korkuları, zevkleri gibi konular hakkında bilgi sahibi olunuz. Çocuklarınıza ilk öğüdünüz; her konuyu sizinle çekinmeden paylaşması gerektiği ile ilgili olmalıdır. Bu güveni veriniz. Eğer sizin yetersiz kaldığınız konular olursa uzmanlardan mutlaka yardım alınız.
  • Çocuğunuzun kullandığı bilgisayarın onun odasında olmamasına dikkat ediniz. Evinizde belirlediğiniz bir ortak kullanım alanı içinde bilgisayar kullanması için gereken olanakları sağlayınız.
  • Çocuğunuzun Internet ve bilgisayar kullanma süresini sürekli olarak takip ediniz ve aşırıya kaçan durumlarda kısıtlama getiriniz. Bu süreyi çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde belirleyiniz. Unutmayınız ki, uzun süre bilgisayar kullanımı çocuğunuzun sosyalleşmesine olumsuz etki edeceği gibi hareketsiz kalmasına dolayısıyla bazı fiziksel rahatsızlıklara da sebep olabilir. Çocuğunuzun bilgisayar dışı oyunlara, kitap okumaya, spor yapmaya ve sanatsal etkinliklere daha fazla zaman ayırmasını sağlayınız.
  • Çocuklar, ebeveynlerini özellikle yetişme çağında daha fazla örnek aldığı için, her konuda olduğu gibi bu konuda da ebeveynlerin çocuklarına iyi örnek olması gerekmektedir. Çocuklarınız için bilinçli ve güvenli Internet kullanımı hakkındaki kuralları öğreniniz ve uygulayınız.
  • Çocuklarınız ile bilinçli ve güvenli Internet kullanımı kuralları hakkında konuşarak bu kuralların neler olduğunu anlaşılır bir dille açıklayınız ve kurallarınızı kesin olarak koyunuz. Koyduğunuz kurallar ve söylemleriniz ile pozitif bir tutum sergileyiniz. Olumsuz konuşmaların çocuğunuzla kuracağınız iletişimi baltalayıcı ve çatışmayı arttırıcı bir unsur olabileceğini aklınızdan çıkarmayınız.
  • Çocuğunuzun okuldaki öğretmenleri ile birlikte onun yaşına en uygun ve güvenli olan Internet sitelerini belirleyiniz. Belirlediğiniz sitelerin adreslerini “Sık kullanılanlar” bölümüne kaydediniz. Sitelere böylece daha kolay giriş yapabildiği gibi, başka sitelere girme olasılığı da azalacaktır.
    Internet ortamında çocuğunuzu yalnız bırakmayınız, beraber geziniz. Çocuğunuz bunu kabul etmezse, sadece sizin ve okul öğretmenlerinin onayladığı Internet sitelerine giriş yapabileceği konusunda onu tembihleyiniz.
  • Çocuğunuzun Internet kullanımını sürekli denetleyiniz. Hangi sitelere giriş yaptığı, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu hakkında fikir sahibi olunuz. Mümkünse sohbet ortamındaki arkadaşlarını yakından tanımaya çalışınız.
  • Çocuğunuzun Internet ortamındaki güvenliğini sağlamak ve zararlı içeriklerden onu korumak için gerekli olan güvenlik ve filtreleme programlarını kullanınız.
  • Çocuğunuza Internet ortamında tanımadığı şahıslar ile sohbet etmemesini, iletişim kurmamasını gerektiğini, tehlikeli kişilerle karşılaşabileceğini ona hatırlatınız.
  • Çocuğunuzun ziyaret ettiği Internet sitelerinin “Güvenlik ile ilgili sorulan soruları” dikkatlice okumasını ve ne amaçla bu bilgilerin istendiğini sorgulaması gerektiğini ona öğretiniz. Gerektiği takdirde siz velilere danışarak bu bilgileri paylaşması gerektiğini belirtiniz. Sizin onayınız olmadan aile ve kendi fotoğraflarını, adres bilgilerini, telefon numaralarını ve okul adını kesinlikle vermemesi gerektiğini ifade ediniz.
  • Çocuğunuza sizin izniniz olmadan ebeveynlerin iş yeri adresleri, iş yeri telefon numaraları, okul bilgisi gibi kişisel bilgileri Internet ortamında kimseye vermemesi gerektiğini öğretiniz.
  • Çocuğunuz, Internet kullanıcı adını ve şifresini sizin dışında kimseyle paylaşmamalıdır.
  • Internet ortamında, sohbetlerde çocuğunuzu rahatsız edici ses, görüntü ve yazıların yer alması durumunda hemen siteden çıkmasını ve size haber vermesini söyleyiniz.
  • Çocuğunuzun Internet sitelerinde yer alan oyunlara, yarışmalara ve çeşitli aktivitelere sizden izinsiz katılmaması gerektiğini ve bunların yaşına uygun olup olmadığı hakkında size ve öğretmenlerine danışması gerektiğini belirtiniz.
    *Teknoloji çağının getirdiği zararlardan olan bilgisayar oyunları, günümüzde çocuklarda şiddet, intihar gibi olumsuz sonuçlara da sebebiyet verebiliyor. Mavi Balina ve Momo gibi bir dönem çocukları etkisi altına alan bilgisayar oyunları gibi zararlı uygulamalardan çocuklarınızı uzak tutmalısınız. Bu sebeple hangi sohbet ortamlarında hangi oyunları oynadıkları ve kimlerle konuştukları hakkında sıkı takip içinde olmalısınız.
  • Çocuğunuza, Internet ortamında yeni tanışılan kişilerin her zaman doğru bilgiler vermediğini, kimlik ve yaş bilgisi ile yanıltıcı olabilecekleri için, bu gerçekle karşılaşabileceklerini anlatınız. Internet ortamında gelen mesajları ve yeni tanıştıkları kişileri mutlaka size anlatmalarını isteyiniz.
  • Çocuğunuza, sizin bilginiz dışında Internet ortamında gelişigüzel alışveriş yapmaması gerektiğini; güvenli olmayan sitelerde kredi kartı bilgilerini paylaşmaması gerektiğini öğretiniz.
  • Çocuğunuzun, Internet sohbetlerinde kendilerinden, rahatsız edici ya da yapmamaları gereken bir davranışta bulunmalarını isteyen kişiler olduğu takdirde sohbeti bırakarak o ortamdan uzaklaşmalarını ve bunu sizinle paylaşmalarını isteyiniz. Hata dahi yapsa çocuğunuza kızmayınız, korkutmayınız. Çocuğunuza her konuda destek olabileceğinizi hissettiriniz.
  • Çocuğunuza, Internet sitelerinden bilgisayarına indireceği veya yükleyeceği tüm programları ve içerikleri hakkında size haber vererek hareket etmesi gerektiğini ve sizin izniniz olmadan bu işlemleri kesinlikle yapmaması gerektiğini ifade edin.
  • Çocuğunuza, Internet ortamında kimseyi rahatsız edecek bir davranışta bulunmaması gerektiğini öğretiniz.
  • Şaka yapmak amaçlı bile olsa arkadaşları dahil hiç kimseyle korkutmak maksatlı tehdit edici bir üslup ile iletişim kurmamasını anlatınız. Günlük hayatta olduğu gibi, Internet’te de kötü ve kaba sözler sarf etmemesini, kibar ve güzel bir dil kullanmasını isteyiniz.
  • Kelimeleri büyük harflerle, uzatarak yazmak, düşüncelerini, karşı tarafa ısrarcı bir şekilde kabul ettirmeye çalışarak ifade etmesinin saldırgan bir tavır olarak algılanabileceğini, bu tür bir iletişim tarzından uzak durması gerektiğini öğretiniz. Bu tarz bir iletişim şekli benimseyen diğer kişileri uyarmasını gerektiğini, bu uyarıyı dikkate almayanların olması halinde o ortamdan uzaklaşarak iletişim kurmaktan vazgeçmesi gerektiğini çocuğunuza anlatınız.
  • Çocuğunuza, Internet ortamında, onu, sözlü taciz veya kaba bir dil ile rahatsız eden kişileri size haber vermesini isteyiniz. Bu davranışta ısrar eden kişileri Emniyetin ilgili birimlerine ve servis sağlayıcınıza bildiriniz.
  • Evinizde veya çocuğunuzun okulunda bilgisayar ve Internet yoksa, çocuğunuz, nerede Internet kullanmak zorunda kaldı ise o yer hakkında bilgi sahibi olunuz. Sizin izniniz olmadan bu yerlere gitmemesi gerektiğini belirtiniz.
  • Çocuğunuzu, uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanılmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmamaları için uyarınız.
  • Unutmayın ki velisi olmayan 12 yaş altındaki çocuklar Internet kafelere alınmamalıdır. Yaşları tutmadığı halde bu kurala uymayıp kabul eden işletmeler kanuna aykırı işlem yapıyor demektir. Lütfen onlar dikkat etmese bile siz çocuklarınızın güvenliği sebebiyle bu kurala dikkat edin, gerekli ise çocuğunuz ile birlikte bu yerlere gidiniz.

Teknolojinin getirdiği yenilikler ile çocuk bakımında alınacak önlemler de çok çeşitlilik kazanmaktadır. Sokak güvenliğine karşı alınan önlemlere ek olarak artık sanal güvenlik konusu da bir hayli önem arz etmektedir. Uzman önerileri içeren bu tavsiyelerimiz ile siz de çocuğunuz ile ilgilenirken daha dikkatli ve bilinçli olabilirsiniz. 25 yılı aşan bir tecrübe ile özel güvenlik sektöründe hizmet veren Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi, İstanbul Anadolu Yakası, Avrupa Yakası, Gebze, Yalova, Kocaeli, İzmit gibi Marmara Bölgesi ve diğer bölgelerde özel güvenlik şirketleri hizmeti vermeye devam ederken sosyal sorumluluk projelerine de ağırlık vermektedir. Hukuka uygun olan hizmet anlayışı ile çocuk güvenliği, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri kapsamında suç teşkil etmeyen problemlere karşı aldığı önlemlerle, 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’ndan yararlanarak, çocuklara özgü güvenlik önlemlerinin artmasını, toplumsal bilincin yayılmasını hedeflemektedir.

Özel güvenlik şirketleri arasında yer alan ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip olan firmamızın çocuk güvenliği ve çocuklara özel güvenlik tedbirleri kapsamında verdiği önerilere ek olarak özel güvenlik şirketleri hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, firmamızın özel güvenlik hizmetleri hakkında size sunduğu avantajlı fırsatlardan yararlanabilirsiniz.