Özel Güvenlik Şirketlerinin Kullandığı Dedektör Çeşitleri

özel güvenlik şirketleri  dedektör kullanımı

Özel güvenlik şirketleri ve elektronik güvenlik firmalarının yetkilileri tarafından bazen dedektör kelimesinin yazım şekli tartışmalara konu olmuştur. Kullanım amacından önce nasıl yazıldığı merak edilen kelimelerden biridir. Detektör mü Dedektör mü denilir sorusu akılları karıştırmaktadır. TDK’nın resmi sitesinde yer alan Türkçe Sözlük içerisinde geçen kullanımı ile doğru yazılışı ‘Dedektör’ olan kelimenin anlamı ise; “Gaz, mayın, manyetik dalga, radyoaktif mineral ve benzerlerini bulmaya, tanımaya yarayan elektronik cihaz, algılayıcı” olarak verilmektedir. Kimya, biyoloji, sağlık ve teknoloji alanlarında sık sık kullanılan dedektörlerin bu farklılıklar kadar da sözlük anlamları bulunmaktadır. Örneğin Kimya terimleri sözlüğünde geçen bir anlama göre; “İncelenen sistemin bazı özelliklerine cevap verebilen ve cevabı ölçülebilen bir sinyale dönüştüren düzenek” olarak kimya biliminde dedektörün tanımı yapılmaktadır.

Özel güvenlik şirketleri tarafından çeşitli branşlarda kullanılan teknolojik cihazlardan olan dedektörlerin kullanım alanları oldukça geniştir. Kelime anlamı olarak “tespit edici cihazlara verilen genel bir isim” olan dedektörler; güvenlik sektöründe de sık sık kullanılmaktadır.

Güvenlik sektöründe nesneler ve insanlar üzerinde güvenlik zafiyetlerini önlemek amacıyla kullanılan dedektörlerin çalışma prensibine baktığımızda; yer altına gönderdiği sinyallerle değerli maddeler üzerindeki dalgalar şeklindeki sinyallerden geri bildirim almaya yarayan bir cihazdır ve dedektörler genellikle toprak altına elektromanyetik sinyaller iletmektedir. Bu sinyallerden gelen verileri de kullanıcısına değer olarak gösteren dedektörlerin kullanım alanı çok çeşitlilik göstermektedir.
Özel güvenlik firmaları adına güvenlik hizmeti veren özel güvenlik şirketleri görevlilerinin sık sık tesislerde kullandığı cihazlardan olan dedektörlerin kullanım alanına göre çeşitleri bulunmaktadır.

Dedektör Çeşitleri

El Dedektörü

El tipi dedektörler metallere karşı duyarlı aletlerdendir. El dedektörleri yalnızca metal nesnelere yaklaştırıldığında sesli, titreşimli ve ışıklı olmak üzere sinyallerle uyarı vermektedir. El tipi dedektörlerin kullanımı üretici firma tarafından belirtilen kullanım kılavuzuna göre yapılmalıdır. Özel güvenlik şirketleri görevlileri tarafından tesislerde şahısların üst araması esnasında kullandığı El tipi Metal Üst Arama Dedektörü; metali algılayan geniş yüzeylerde tetkik edilen alana ya da kişilerin vücuduna paralel bir uzaklıktan tutularak arama yapılması gerekmektedir. Üst arama dedektörü kişilerin vücuduna paralel olarak teğet bir şekilde, 2.5 – 7.5 cm uzaklıkta tutularak kullanılmalıdır.

Kolay taşınabilir olmalarından dolayı mobil uygulamalarda sıklıkla tercih edilen El Tipi Metal Dedektörleri, Metal Kapı dedektörleri ile aynı çalışma prensibine sahiptir. Bu dedektörler elektromanyetik bir alan yaratarak canlı ya da nesneler üzerinde bulunan metalleri; metal yoğunluğuna göre tespit eder ve uyarı verirler.

El Dedektörlerinin Kullanım Alanları

El dedektörleri farklı kullanım amaçlarına göre çeşitli özelliklerde üretilmiştir. Genel olarak yaya giriş çıkışlarının yoğun olduğu alanlarda kullanılmakla birlikte adliye ve mahkeme salonları, spor tesisleri ve binalar içerisinde üst düzeyde güvenlik gerektiren alanlara geçiş yapılırken kullanılmaktadır. Kapı tipi metal dedektörlerinin kurulumunun zor olduğu veya imkansız olduğu alanlarda da kullanılmaktadır. Özel güvenlik şirketleri çalışanları tarafından güvenliği sağlamak maksatlı sıklıkla kullanılan el tipi dedektörler; aynı şekilde güvenlik amaçlı kullanılan modellerden olan el dedektörleri, Emniyet mensupları tarafından olay yerlerinde mermi kovanı ve diğer metal objelerin belirlenmesinde de kullanılmaktadır.

Özel güvenlik firmaları özel güvenlik personellerini görevlendirdiği alışveriş merkezleri, havaalanları, siteler, turistik tesisler, askeri tesisler, kamu kurumları gibi yerlerin giriş kapılarında kullanılan el tipi dedektörleri; kapıdan giriş yapan şahısların üzerinde bulunan silah, bıçak gibi metal cisimleri tespit etmek için kullanılmaktadır. Bu elektronik cihazlardan olan el dedektörleri; genellikle kapı tipi metal detektörlerden geçiş sonrasında eğer kişilerin üzerinde metal bulunduğuna dair uyarı veriyorsa daha ayrıntılı ve net arama yapmak için kullanılmaktadır. Böyle durumlarda özel güvenlik şirketleri görevlileri kapıdan geçen kişileri el dedektörü ile kontrollü bir şekilde arayarak üzerlerinde çıkabilecek silah, bıçak ve diğer metal cisimler için üst araması yapmaktadır.

El Tipi Dedektörlerin Avantajları

El tipi ve kapı tipi dedektörlerinin alternatifi olan X-Ray cihazları radyasyon yaymaktadır. Radyasyon yaymadığı için daha çok tercih edilen el tipi dedektörlerin, 9 voltluk pil ile çalışan ve şarj edilebilen pilli (şarjlı) modelleri bulunmaktadır. Hafif yapıları ve yüksek hassasiyet özellikleri bulunan el dedektörleri pratik ve kolay kullanımı ve radyasyon yaymamasından dolayı özellikle bina giriş çıkışlarında kullanılan güvenlik sistemleri cihazlarının başında yer almaktadır.
El tipi dedektörler, kapı tipi metal detektörlere nazaran kişilerin vücudunda metal bulunan bölgeyi tam olarak belirtmesinden dolayı daha avantajlı konumdadır. Özel güvenlik şirketleri personelleri tarafından şahıslarda üst araması yapılırken yavaş hareketler ile kullanılan el dedektörü, metal bulunan bölgede sesli, titreşimli ve/veya ışıklı sinyallerle uyarı vermektedir. El dedektörleri, elle yapılan üst aramalarına nazaran kişilerin tepkisini minimuma indirdiği gibi caydırıcı etkisi de bulunmaktadır.

Kapı tipi dedektörlere ve X-Ray cihazlarına oranla çok daha ucuz ve ekonomik olan el dedektörlerinin fiyatları, model, marka ve teknik özelliklerine göre farklılık göstermektedir.

El Tipi Dedektörlerin Yapısı

Özel güvenlik şirketleri tarafından görevlendirilen özel güvenlik personelleri tarafından sıklıkla tesislerde kullanılan el tipi dedektörlerinin yapısı; kontrol kutusu, pil, sinyal ve mikroişlemci sisteminden oluşmaktadır. El dedektörü gönderdiği titreşimlerin geri dönüş süresini ölçerek çalışmaktadır. Metalik yapısı ile gelen özelliğe göre; metallerden titreşimlerin geri dönmesi diğer maddelere oranla daha geç olduğundan gerekli tespit ve uyarılar bu sayede yapılmaktadır. (Bu özellik metallerin türüne göre değişiklik göstermektedir.)

El tipi dedektör cihazlarının üzerinden hassasiyet ayarları yapılabilen modelleri ile bozuk para, küpe, kemer tokası, anahtarlık ve diğer metallere karşı duyarsız hale getirilebilmektedir. Bu özellik sayesinde girişlerin yoğun olduğu binalarda kapı önlerinde kuyrukların oluşması önlenebilmektedir. Hassasiyet ayarları yapılan cihaz üzerinde bulunan buton aracılığı ile çevrede bulunan metal duvarlar veya güvenlik kontrolü dışında kalması gereken metal cisimler göz ardı edilmektedir. Böylece özel güvenlik şirketleri görevlileri zaman yönetimi yaparak daha etkin güvenlik hizmeti sunmaktadır.

El dedektörleri kullanılmadan önce özel güvenlik görevlileri tarafından kontrol edilmelidir. Bazı el dedektörlerinin pili veya şarjı azalınca sürekli olarak sinyal vermektedir. Bunun arıza ile karışmaması için el dedektörleri kullanım öncesi test edilmeli; pili kontrol edilmelidir.

Metal Kapı Dedektörleri

Özel güvenlik hizmetlerinde görev yapan özel güvenlik görevlileri tarafından kişilerin kontrolünde kullanılan metal kapı dedektörleri kapı yapısında üretilmiş olup, kontrole tabi olan kişiler metal kapı tipi dedektörün içinden yürüyerek geçirilir; geçiş esnasında üzerinde metal cisimler bulunuyorsa sinyallerle uyarı vermektedir. Sinyaller metal cismin hacmine ve ağırlığına göre artıp azalabilmektedir. Metale hassasiyetin küçük olduğu cisimlerde daha az, büyük metal cisimlerde daha fazla olmaktadır ve sesli ya da ışıklı sinyaller vermektedir.

Metal kapı tipi dedektörleri elektromanyetik alan çalışma prensibi ile çalışmaktadır. Kapı yapısı şeklinde dizayn edilen kapı dedektörü, elektromanyetik alan oluşturarak içerisinden geçen insanın üzerindeki tüm metalleri metal yoğunluğuna göre tespit etmektedir.

Modern dünyada gelişen teknolojik gelişmeler ile üreticiler tarafından metal kapı dedektörlerinin işlevselliği arttırılmış ve daha detaylı tespit yapmaları sağlanmıştır. Metal kapı dedektörlerinin fiyatları marka ve modele göre değişmektedir. Fiyatına göre dedektörlerin üzerinde ekstra özellikler barındırılmaktadır.

Dijital kapı dedektörlerinin hassasiyet ayarı yapılabilmektedir. Hassasiyet ayarı en yüksek seviyedeyken, ataç gibi küçük metal cisimler daha iyi tespit edilebilmektedir. Özel güvenlik şirketleri görevlileri ve yetkilileri; kapıyı genişlik ve ağırlığa göre ayarlayıp madeni para, mücevher, anahtar ve kemer tokası gibi metal cisimlerden oluşabilecek yanlış sinyal alarmlarını engelleyebilmektedir. Metal kapı dedektörleri bankalarda, sitelerde, fabrikalarda, hastanelerde, havaalanlarında, alışveriş merkezlerinde, organizasyonlarda ve fuar merkezlerinde ve çeşitli yerlerde kullanılmaktadır.

Çanta ve paketlerin geçirildiği kontrol noktaları X-Ray cihazları olup, X ışını ile çalışmaktadır. Metal kapı dedektörleri ise elektromanyetik alanda çalışır ve bünyesinde X ışını yapısı bulundurmaz. Bu sebeple insan sağlığı açısından zararsız olup, hamile kadınlara, kalp atışına, teyp ve video kaydedici gibi teknolojik cihazlara da zarar vermemektedir. Aynı zamanda metal kapı dedektörleri daha ekonomik olmasından dolayı X-Ray cihazlarına nazaran daha fazla tercih edilmektedir. Kişi üst araması uygulamasında el dedektörleri ile birlikte kullanılarak güvenlik önlemleri açısından daha net sonuçlar alınmaktadır.

Metal kapı dedektörlerinin üretimindeki yeni teknolojik cihazlarda şu teknik özellikler bulunmalıdır;

• Avrupa Elektro Manyetik Direktifi EEC 89/336 standartları açısından uyumluluk
• CE normlarına uyumluluk
• Kapının sağ ve sol yanlarına yerleştirilen LED monitörler ile insan bedeninde çeşitli bölgede saklanan ve geçişi yasak olan maddelerin yerleri gösterilmelidir. Alarm bölgeleri panelin sağ ve sol tarafında sinyallerle uyarılmalıdır.
• Özel güvenlik şirketleri tarafından kullanılan dedektörde ayarlanabilen bölge hassasiyeti bulunmalıdır. Cihazlarda bölge hassasiyeti ağırlık, kütle ve metal cismin çeşidine göre ayarlanmalı, anahtar, kemer tokası ve madeni para gibi küçük metaller için yanlış alarmlara karşı eleyici sinyaller yerleştirilmelidir.
• Dijital, analog, sağ ve sol dengeli teknoloji benimsenmeli; anti-parazit kapasite arttırılarak yanlış alarm ve gözden kaçan sinyaller engellenmelidir.
• Şifreli güvenlik ile daha güvenli bir sistem oluşturulabilir. Sadece yetkili kişiler tarafından kapı dedektörü ayarlanma imkanı ile daha güvenli bir ortam yaratılmaktadır.
• Dedektörlerde istatistik ve sayaç fonksiyonları mutlaka bulunmalıdır. Bu akıllı sayaçlar ile alarm zamanları ve kapıdan geçen kişi sayısı hesaplanabilmektedir.
• Güç güvenliği bulundurulması önemli olan dedektörlerde güç kaynağı, cihazın en üstüne yerleştirilmeli ve operasyon paneli ile bu kaynak kontrol edilebilmelidir.

Özel güvenlik şirketleri arasında faaliyet gösteren Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi, ihtiyaca göre görevlendirdiği özel güvenlik şirketleri personelleri ile bina ve tesis güvenliğinde eğitimli ve deneyimli olmalarını hedefleyerek aynı zamanda da güvenlik hizmetinde olmazsa olmaz güvenlik sistemleri ve güvenlik cihazlarını kullanarak daha ayrıntılı analizler sonucu daha profesyonel güvenlik hizmeti sunmaktadır. Böylece daha kaliteli bir hizmet verilmektedir. Bu dedektörler ve diğer teknolojik güvenlik sistemleri hakkında daha geniş bilgi firmamız tarafından özel güvenlik personellerine mesleki oryantasyon eğitimleri esnasında aktarılmaktadır.

Sizde alanında yetkin ve teknolojinin gücü ile profesyonel güvenlik desteği veren özel güvenlik şirketleri görevlilerinden güvenlik hizmeti almak istiyorsanız, bizimle iletişime geçebilir; firmamızın size sunduğu fırsatlardan yararlanabilirsiniz.