Güvenlik Sistemleri Nedir, Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

özel güvenlik şirketleri tarafından sunulan güvenlik sistemleri

Özel güvenlik şirketleri hizmetleri kapsamında sunulan güvenlik sistemleri, ev ya da iş yerlerini korumak ve güvence altına almak için gerekli olan fiziki ve elektronik sistemleri ifade etmektedir. Günümüz dünyasında pek çok kişi ya da tesis, iş yerlerini veya konutlarını güvenli bir şekilde koruyabilmek için özel güvenlik şirketlerinden güvenlik-koruma hizmeti almaktadır.

Özel güvenlik firmaları müşterilerine en iyi güvenlik hizmetini sunmak için bir takım güvenlik sistemlerinden yararlanmaktadır. Bu doğrultuda özel güvenlik firmaları uzman yönetici kadrosuyla belirlenen ilgili yerin güvenlik ihtiyacına göre; ev ve iş yerlerinde güvenlik önlemleri alınmakta ve bireyler güvenli bir ortamda iş ve özel yaşamlarını sürdürmektedirler.

Güvenlik sistemleri teknolojinin ve dijital çağın ilerlemesiyle birlikte pek çok değişim ve gelişime uğramış ve bünyesine daha profesyonel özellikler katmıştır. Özel güvenlik ihtiyacını karşılamak ve daha da kaliteli hale getirmek için özel güvenlik şirketleri ve bireysel olarak kullanılan güvenlik sistemleri, hemen hemen her alanda kullanılmakta ve kullanıldıkları alanlarda faydalı çözümler yaratmaktadır. Peki, güvenlik ihtiyacının doğduğu her alana entegre olabilen güvenlik sistemlerinin ve çözümlerinin faydası nelerdir? İnceleyelim.

Güvenlik Sistemlerinin Faydaları

  • Özel güvenlik firmaları tarafından sunulan hizmetlerde entegre çözüm kaynaklarından olan güvenlik sistemleri ile tesislerde ve özel konutlarda daha güvenli bir ortam yaratılmakta ve saldırganlara karşı en caydırıcı çözümler sunulmaktadır. Bu sebeple güvenlik sistemlerinin kişilere ve tesislere sağladığı çeşitli faydalar bulunmaktadır. Söz konusu olan güvenlik sistemlerinin faydaları ise aşağıda sıralanmıştır:
  • Hırsızlık, kapkaç, adam yaralama, saldırı, sabotaj, istismar, taciz gibi Türk Ceza Kanununda yer alan suçlarla ilgili faaliyetler, tesis ve özel konutlarda sık sık yaşanan olumsuz durumlardandır. Güvenlik sistemlerinin sağladığı çeşitli faydalardan en önemlisi de bu tip suç teşkil eden eylemlere karşı hem caydırıcı unsur olma hem de kanıt niteliği taşıması açısından kullanılmakta ve sesli alarm, güvenlik kamerası gibi özelliklerin de bu sistemde yer alması son derece güvenilir hale gelmesini sağlamaktadır.
  • Tesis ve özel konutlarda meydana gelebilecek yangın tehlikesine karşı güvenlik sistemlerinde bulunan ısı ve duman sensörü ile yangın en kısa sürede fark edilebilmektedir. Güvenlik sistemlerinde kullanılan ısı ve duman sensörü, itfaiye hizmetlerine uyarı göndermektedir. Bu sayede yangın gibi can ve mal güvenliğini tehdit eden olumsuz durumlara karşı oldukça kısa bir sürede müdahale olanağı sağlanmış olur.
  • Özel güvenlik şirketleri tarafından sunulan güvenlik sistemleri ile su baskınları gibi her an karşılaşılabilen diğer olumsuzluklara karşı da birçok önlem alınabilmektedir. Güvenlik sistemlerinde bulunan duyarlı sensörler ile su baskınlarına en kısa sürede müdahale edilmekte, zararlı etkilerine karşı kısa sürede koruyucu önlemler alınmaktadır.
  • Güvenlik sistemleri ile ev ve iş yerlerinde en çok korkutan ve tehlikeli bir durum olan gaz kaçağı gibi olumsuz sonuçlar kısa sürede tespit edilmekte ve can kaybına sebebiyet vermeden bu duruma müdahale edilmektedir.
  • Güvenlik sistemleri, bireyleri uyarmanın yanı sıra yerel uyarıları da gerçekleştirmektedir.

Elektronik aletler ve teknolojik gelişmeler son dönemde insan yaşamını çok fazla etkileyen etkenler arasında yer almaya başlamıştır. Teknoloji ve internet çağının gelişmesiyle birlikte pek çok avantajlar doğarken toplumsal kabiliyetleri de artmış ve daha fazla otomasyona ihtiyaç duyulur hale gelinmiştir.

Teknoloji ve dijital çağın ilerlemesi ile güvenlik sistemleri de yenilenmekte ve gelişmektedir. Gelişen elektronik ile güvenlik sistemleri de fonksiyonel hale gelmiştir. Örneğin yanlış alarmı önlemek için özel güvenlik sistemlerinin daha işlevsel hale gelmesinden ötürü geliştirilen çevre donanımları ile merkezi istasyon haberleşmesi kat kat hızlanmıştır ve bina giriş-çıkışlarında uygulanan akıllı kart özelliği devreye girerek daha gelişmiş özellikler sunmaktadır. İnternet- intranet, günümüzde çoğu alarm sisteminin ve kapalı devre televizyon sistemlerinin aracı haline gelmiştir.

Gelişen teknolojinin sunduğu akıllı teknolojik sistemler ile zenginleşen özel güvenlik araçları ile bu araçları kullanan özel güvenlik görevlilerinin birtakım teknik bilgiye sahip olmasını zorunlu tutmuş gibi bir izlenim oluşmuştur. Ancak her özel güvenlik görevlisinin bu yeni teknolojiye ayak uydurması ve belirli bir elektronik altyapıya sahip donanımlara hakim olması mümkün değildir. Özel güvenlik hizmeti sunarken önemli olan bu teknik bilgilerin mühendisliğini öğretmek değil, elektronik güvenlik sistemlerinin nasıl kullanılması gerektiğini personellere öğretmek gerekmektedir. Çünkü özel güvenlik ihtiyacının doğduğundan beri hizmet veren özel güvenlik görevlilerinden beklenen performans, fiziksel güvenliktir. Bu elektronik donanıma sahip sistem ve araçlar sadece onlara yardımcı olacak, işlerini kolaylaştıracak yardımcı unsurlardır. Bu sebeple bir özel güvenlik şirketleri görevlisinden, güvenlik sistemlerinin kurulumu, sistem ayarlarının yapılması ve çalışma mantığının bilinmesi gibi teknik özellikler beklenmemektedir. Elektronik güvenlik sistemlerinin nasıl oluşturulduğu ile değil, hangi ortamda, hangi özellikte bir elektronik güvenlik sistemine ihtiyacın olduğu ile ilgilenilmelidir.

Güvenlik Sistemlerinde Ro Group Farkı

Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi, kurulduğu günden bu yana özel güvenlik hizmeti arayışında olan müşterilerine en kaliteli ve profesyonel güvenlik hizmetlerini sunmaktadır. Güvenlik sistemleri ihtiyacınız var ise en doğru adreste olduğunuzu her daim hissettiren Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi, tesisler ve bireysel talepler için en doğru çözümleri sunmak ve kaliteli hizmet vermek için uzman ekip ile gerçekleştirdiği güvenlik fizibilite çalışmaları ve risk analiz raporları ile kullanılacak en iyi güvenlik sistemi çeşidini belirlemektedir.

GÜVENLİK SİSTEMLERİ ÇEŞİTLERİ

CCTV Kapalı Devre Televizyon Kamera Sistemleri

CCTV Kapalı Devre Görüntü ve Kayıt Sistemleri (Closed Circuit TV) çeşitli sayıda kameralar ile belirli bir bölgenin gözlenmesi ve elde edilen bu görüntülerin kayıt altına alınması ve video ekranında görüntülenmesine olanak sağlayan bir güvenlik sistemidir.

CCTV kamera sistemleri, hemen hemen her tesis ve kurumda karşılaşılan, sıklıkla kullanılan güvenlik ve takip sistemidir. Merkezden bir görüntüyü takip eden bir çalışma mantığına sahip olan CCTV kamera sistemi, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu kullanımlarının yanı sıra trafiğin kontrol altına alınması ve tehlikeli olan noktaların izlenmesi, gözlemlenmesi amaçlarıyla da kullanılmaktadır.

Kapalı devre kamera sisteminde yer alan çeşitli kameraların yaptığı kayıtta seslerin de kaydedilmesi istenildiğinde harici veya dahili mikrofonları da sisteme entegre edilebilmektedir.

CCTV Kamera Sistemlerinin Kullanım Alanları

Özel güvenlik şirketleri tarafından sıklıkla kullanılan CCTV kamera kayıt sistemi, hem kamu hem de özel kurum ve kuruluşlarda kullanılmaktadır. CCTV kamera sistemlerinin kullanım alanları ise şöyledir:

  • Ofislerin, kurumların ve üretim tesislerinin ürün kontrol aşamalarında,
  • Trafik izleme ve yönetme aşamasında,
  • Toplu taşıma araçlarında yolcu güvenliğini sağlama aşamasında,
  • Güvenlik tedbirlerinin eksik veya yetersiz olduğu alanlarda,
  • Tiyatro, sinema ve konferans salonu gibi kapalı alanlarda,
  • Cadde ve sokaklarda kullanılmaktadır.

CCTV kamera sistemlerinin kullanımının temel amacı güvenlik olup bu sistemin kullanıldığı yerlerde daha müreffeh bir ortam oluşmaktadır.

Mobil DVR Sistemleri

Mobil DVR sistemleri; araçlardaki takip sisteminin mobil cihazlara entegre edilmesi ve araçlardan alınan görüntülerin HDD adı verilen bir alana kaydedilmesine yarayan sistemlerdir. Mobil DVR sistemleri, uçaklardaki kara kutu sistemine benzerdir ve araçlar ile ilgili bütün detayları kaydetmektedir.

Mobil DVR sistemleri, kara ve deniz taşıtlarında kullanılan ve her türlü detayın kayıt altına alınmasını sağlarken araçların içine takılabilen güvenlik kameraları ile de uyumlu hale getirilerek bu görüntüler belirlenen alana kaydedilmektedir. Bu sistemlerin dış yapılarında sağlam malzemeler kullanılmakta ve dolayısıyla dış etkenlere karşı dayanıklı hale gelmektedir. Mobil DVR sistemleri ile hem web hem de mobil aygıtlardan kesintisiz olarak 7 gün 24 saat yayın almak mümkündür.

Mobil DVR Sistemlerinin Kullanım Amacı Nedir?

Mobil DVR cihazları, genellikle güvenlik ve kontrol amaçlı kullanılmaktadır. Araç takip sistemleri ile entegre olan mobil DVR cihazları; özellikle araç kiralama ve filo kiralama firmaları tarafından kullanılmaktadır. Görüntü kaydı imkanının yanı sıra araç takip sistemi ile de beraber kullanılan bu sistemle araç sahipleri araçlarını kolaylıkla takip edebilmektedir. Bu sayede sadece aracın konumu değil, aynı zamanda aracın bulunduğu noktadaki görüntü de şahıslara ulaştırılmaktadır. Mobil DVR sistemi ile geçmişe dönük kayıtlar da incelenebilmektedir.

Araç takibi olanağının yanı sıra personel takibi de yapılabilen mobil DVR sistemi ile araçların gittiği konumdaki görüntülerin kişilere ulaşması güvenlik açısından büyük fayda sağlamaktadır.

Mobil DVR Sistemi Hangi Araçlara Takılmaktadır?

Güvenlik ve kontrol kolaylığı açısından araç sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilen mobil DVR sistemi, özel güvenlik şirketleri tarafından hemen hemen her türlü araca takılabilmektedir. Tek tek örnek vermek gerekirse, sıralanan araçlara bu sistem takılabilmektedir:

  • Otomobil
  • Ambulans
  • Kamyon
  • Okul Servisi
  • Toplu Ulaşım Araçları
  • Taksi
  • Servis Bakım Araçları
  • Vapurlar

Araç Altı Görüntüleme Sistemleri

Dünya üzerinde artan güvenlik ihtiyacı ile çeşitli çözüm seçenekleri ortaya çıkmaktadır. Araç altı görüntüleme sistemleri de söz konusu olan güvenlik ihtiyaçlarının ortadan kaldırılması ve güvenlik ile ilgili endişelerin giderilmesi amacıyla kullanılan sistemlerdendir.

Araçların alt kısımları çok kontrol edilemeyen yerlerden olduğundan dolayı yüksek mevkilerde görev yapan kişiler açısından araç altları tam bir tehdit unsuru olmaktadır. Bu tehditleri ortadan kaldırmak için araç altı görüntüleme sistemlerinin mutlaka kullanılması önerilmektedir.

Araç Altı Görüntüleme Sistemleri Türleri Nelerdir?

Araç altı görüntüleme sistemleri, kişilerin ihtiyacına göre farklı kullanım imkanları sunmaktadır. En çok kullanılan türleri ise, sabit ve portatif olmak üzere iki kısımda incelenmektedir.

Sabit (Statik) Araç Altı Görüntüleme

Sabit durumda olan bu görüntüleme çeşidi ile araç kontrol geçiş noktalarının hemen altına monte edilerek, araçların kontrollü geçiş yapması sağlanmaktadır. Bu türün dikkat çeken özelliği de kullanım şekli ile doğru orantılı olarak geçiş güzergahlarına yerleştirilmesi ve uzun süreçli bir kullanım sunmasından dolayıdır. Sabit araç altı görüntüleme sistemi zeminde herhangi bir deformasyona neden olmamaktadır.

Portatif Araç Altı Görüntüleme

Özel güvenlik şirketleri tarafından güvenlik noktalarına konumlandırılan portatif araç altı görüntüleme sistemleri değişken süreçli olarak kullanıma uygundur. Araç geçiş yollarına montajlanan bu sistemin yapısı tümsek gibidir. Bu türün kurulumu kolay olsa da zemin üzerinde bozulmalara yol açmaktadır.

Araç Altı Görüntüleme Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?

Araç altı görüntüleme sistemleri güvenlik ve kontrol açısından sınırsız avantajlara sahiptir. Şahıslara ve yakınlarına yönelik olan tehditleri önleme ve ortadan kaldırma konusunda fayda sağlarken patlayıcı taşıyan bir araç kısa sürede tespit edilebilmektedir. Bunların yanı sıra yoğunluğun fazla olduğu yerlerde araç kontrollerinin hızlı bir şekilde yapılmasına da olanak sağlamaktadır. Araç plaka okuma ve kontrol etme konusunda da bu sistemlerin faydası bulunmaktadır.

Road Blocker ve Mantar Bariyer Sistemleri

Road blocker ve mantar bariyer sistemleri, yüksek güvenlik ihtiyacı duyan araçların geçiş kontrolü için kullanılan önemli güvenlik sistemi malzemeleri arasında yer almaktadır. Araç trafiğinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve kişilerin trafik kurallarına uyması için gerekli olan çeşitli malzemeler kullanılmaktadır. Söz konusu güvenliği sağlamak amacıyla kullanılan Road blocker ve mantar bariyer sistemleri ile izinsiz araç girişlerinin imkansız olduğu ve durmayan araçların trafikte bulunması ile meydana gelen çarpma tehlikesi önlenmektedir. Road blockera çarpma esnasında güvenlik sağlanmakta ve dolayısıyla araç girişlerinde yüksek güvenlik önlemi alınmış olmaktadır. Bu sebeple road blocker ve mantar bariyer sistemleri araç trafiğinde son derece önemli bir yere sahiptir.

Road Blocker ve Mantar Bariyer Sistemleri Nerelerde Kullanılmaktadır?

Road blocker ve mantar bariyer sistemlerinin kullanım alanları oldukça geniştir. Bu kapsamda söz konusu sistem, askeri birlikler, Emniyet, Konsolosluklar, Belediyeler, resmi kuruluşlar, bankalar, özel binalar, havaalanları, alışveriş merkezleri, iş yeri giriş ve çıkışları ile sitelerde sıklıkla tercih edilmektedir.

Road blocker ve mantar bariyerlerinin temel amacı; araç trafiğini düzene sokmak ya da kapatmaktır. Bunun yanı sıra izinsiz bir şekilde bazı yerlere araç girişi mümkün değildir. Bu girişlerin önlenmesinde de road blocker ve mantar bariyer sistemleri kullanılmaktadır.

Kollu ve Akordiyon Bariyer Sistemleri

Özel güvenlik şirketleri tarafından kullanılan kollu ve akordiyon bariyer sistemleri günümüzde sıklıkla tercih edilen sistemlerden olup hem manuel hem de otomatik olacak şekilde üretilmektedir. Özellikle otopark ve site girişlerinde bulunan bu sistem, araçların geçişlerinin kontrollü olmasını ve bazı durumlarda da geçişi engellemek için kullanılmaktadır. Kullanıldıkları alanların amacına yönelik olan farklı çeşitlerde bariyerler kullanılmaktadır. Otopark ve site girişlerinin yanı sıra sokağa ya da herhangi bir bölgeye araç girişlerinin kontrollü olmasını sağlamak için kollu ve akardiyon bariyer sistemlerinden faydalanılmaktadır.

Kollu ve Akordiyon Bariyer Sistemlerinin Kullanım Alanları

Araç geçişlerinin kontrollü olarak sağlanması için kullanılan bu bariyer sisteminin kullanım alanları son derece fazladır.

  • Otopark giriş ve çıkışlarını kontrol etmek için,
  • Miting alanlarında güvenlik önlemi almak için,
  • Nizamiye giriş ve çıkışlarını kontrol etmek için,
  • Konser, festival ve etkinlik vb. gibi alanlarda,
  • Olay yeri geçişlerini engellemek için,
  • Kalabalık ve yoğun bölgelerde kişileri belirli bir alana yöneltmek için ve
  • Güvenlik sağlanması açısından daha farklı alanlarda da kullanılmaktadır.

Otopark Hızlı Geçiş Sistemleri

Manuel sistemlerin yerini alan otopark hızlı geçiş sistemleri ile daha önceden özel güvenlik görevlisi tarafından yapılan kimlik kontrolüyle geçilen veya uzaktan kumanda ile girilen otoparklara artık otomatik olarak giriş yapılabilmektedir. Günümüzde otopark problemlerini doğuran başlıca etkenlerden biri araç sayısındaki artıştır. Dolayısıyla otopark yeri bulamama, otoparklara giriş ve çıkış problemleri de meydana gelmektedir. Otoparklara olan yoğun ilgi, araç giriş ve çıkışlarında yaşanan tıkanıklıklara ve uzun araç kuyruklarına sebep olmaktadır. Otopark giriş ve çıkışlarında yaşanan trafiği engellemek için otopark hızlı geçiş sistemleri kullanılmaktadır.

Otopark Hızlı Geçiş Sistemi Nedir?

Otopark hızlı geçiş sistemleri, araçların sisteme tanımlanması ve kontrol altında giriş yapmasını sağlayan bir sistem üzerine kuruludur. Bu geçiş sistemi ile otoparka giren tüm araçların plakaları sistemde kayıt altına alınmaktadır. Ziyaretçi ve yabancı araçlara izin verilmesi halinde otoparklara giriş yapılmakta ve plakaları kayıt altında tutulmaktadır. Araçların otoparka giriş yaptığı saat, ne kadar kaldığı ve otoparktan çıkış yaptığı saat gibi tüm bilgiler sistem üzerinde kaydedilmektedir.

Otopark Hızlı Geçiş Sisteminin Yararları Nelerdir?

Özel güvenlik şirketleri tarafından sunulan otopark hızlı geçiş sistemleri sayesinde konut, iş merkezi, fabrika gibi yerlerin otoparklarına yabancı araçla giriş yapılamamaktadır. Görevli kişilerin otopark girişlerinde yaptığı kimlik kontrolü, bazen yabancı araçların girmesine engel olamamaktadır.

Bu sistem ile otopark kullanım süresi tespit edilebilmekte ve otoparkın en yoğun olduğu saat belirlenebilmektedir. Otopark hızlı geçiş sistemleri ile otopark önlerinde uzun araç kuyrukları önlenmektedir. Görevlilerin otopark kapı girişlerinde kimlik kontrolü yapmasına gerek kalmamaktadır. Araç otomasyon sisteminde kayıtlı olduğu için bariyerler otomatik açılmaktadır. İş merkezleri ve sitelerde kişilere verilen bariyer kumandası ile otoparka giriş çıkış yapılabilmektedir. Ancak birçok dezavantaja sahip olan bu uzaktan kumandaların kaybolması, temassızlık yapması, pilinin bitmesi gibi durumlarda kişiler otoparkı kullanamayacaktır, bu tip durumlara karşı hazırlıklı olunmalıdır, önlemler önceden alınmalıdır.

Otopark Hızlı Geçiş Sistemleri Nerelerde Kullanılmaktadır?

Otopark hızlı geçiş sistemleri sıklıkla alışveriş merkezlerinde, iş merkezi ve plazalarda kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra otellerde, üniversitelerde, hastanelerde kısacası yoğunluğun olduğu her yer ve otoparkın olduğu tüm yerlerde kullanılmaktadır.

Metal Üst Arama ve X-Ray Cihazlar

En çok tercih edilen güvenlik sistemlerinden olan Metal üst arama ve X-Ray cihazları, yoğun insan giriş ve çıkışının yapıldığı binalarda güvenliği sağlamak adına kullanılmaktadır. Bina ve tesislere girişlerde yasak eşyaların girişinin önlenmesi ve kişilerin güvenliğini tehdit edebilecek her türlü unsur için kullanılan bu sistem büyük fayda sağlamaktadır. Metal üst arama ve X-Ray cihazları günümüzde küçük – büyük tüm alışveriş merkezlerinde, mağazalarda, plazalarda, eğlence merkezlerinde, fabrikalarda bulunmaktadır.

Metal Üst Arama ve X-Ray Cihazlarının Kullanımı

Metal üst arama ve X-Ray cihazlarının, nüfus artışına bağlı olarak kullanım alanlarında artış yaşanmaktadır. Çeşitli insanların bir arada bulunmasından dolayı güvenli kontrol mekanizmasına da ihtiyaç doğmuştur. Eskiden manuel olarak yapılan üst arama ve çanta arama işlemleri pek çok olumsuz duruma sebep olmaktaydı. Manuel yapılan üst arama işlemleri kişileri suçluluk psikolojisine itmekte ve doğal olarak araması yapılan kişilerin agresif tavırlar sergilemesine sebep olmaktaydı. Metal üst arama ve X-Ray cihazları ile kişilerin temassız üst kontrolü yapılmakta ve çoğu kişi tarafından üst araması yapıldığı hissi bile oluşmadığından dolayı herhangi bir suçluluk hali, agresif tavırlar gösterilmemektedir, böylece özel güvenlik görevlileri de işlerinde problem yaşamamaktadırlar.

Metal Üst Arama ve X-Ray Cihazlarının Kullanım Yerleri

Özel güvenlik şirketleri tarafından kullanılan metal üst arama ve X-Ray cihazları kullanım yerine göre ayarlanabilmektedir. Havalimanları, bankalar, kamu daireleri gibi yüksek güvenlik önlemi alınması gereken yerlerde kullanılan metal üst arama ve X-Ray cihazları konut girişleri, alışveriş merkezi gibi orta düzey güvenlik gerektiren alanlardaki cihazlar gibi çalışmamaktadır.

Yüksek güvenlik önlemlerinin alınması gereken yerlerde cihazlar yüksek hassasiyetle çalışmakta ve şahısların üzerindeki hiçbir metal eşyaya izin vermemektedir. Ancak bu kadar yüksek güvenlik önlemlerinin alınmasına gerek duyulmayan ortamlarda cihazların hassasiyet oranları da nispeten daha düşüktür.

Metal üst arama ve X-Ray cihazları kullanıldığı yere ve kişi kapasitesine göre değişiklik göstermektedir. Havaalanında kullanılan bir X-Ray cihazı ile küçük bir mağaza girişinde kullanılan X-Ray cihazının arasında farklılıklar bulunmaktadır. Özel güvenlik firmaları ile; planlama yaptığınız alanlara göre yapılan analizlerle ne tür bir metal üst arama ve X-Ray cihazı kullanılacağını tespit edebilirsiniz.

Kart, Şifre, Parmak İzi ve Yüz Tanıma Sistemleri

Kart, şifre, parmak izi ve yüz tanıma sistemleri (PDKS) özel güvenlik sistemleri arasında yer alan ve teknolojinin son olanaklarına sahip olan bir sistemdir. Teknolojinin ilerlemesiyle kart, şifre, parmak izi ve yüz tanıma sistemlerinde işlenen veriler daha hızlı bir hale gelmiş ve daha geniş bir bellekle işlem yapmaya başlamıştır. Bu sistemler, taradığı verileri hafızalarına kaydetmektedirler. Daha sonra tanıdığı veriyi her okuduğunda saati ve verileri belleklerinde biriktirmektedirler. Kart, şifre, parmak izi ve yüz tanıma sistemlerinin hafızaları bilgisayar otomasyonlarına bağlıdır ve mobil cihazlardan da kontrol edilebilmektedir.

Kart, Şifre Parmak İzi ve Yüz Tanıma Sistemlerinin (PDKS) Kullanım Amaçları

Kart, şifre, parmak izi ve yüz tanıma sistemleri birden fazla amaç için kullanılan, kişileri kontrol etmeye yarayan bir mekanizmadır. Bu sistem sıklıkla plazalarda, fabrikalarda, konutlardaki giriş ve çıkışlarda turnikelerin ve kapıların açılması için anahtar görevinde kullanılmaktadır. Sadece oraya giriş yapan kişilerin bilgileri sisteme tanımlanır ve yabancı kişilerin giriş yapması engellenir.

Kart, şifre, parmak izi ve yüz tanıma sistemleri ile çalışma saatleri de kontrol edilmektedir. Çalışanların verileri (parmak izi, yüzü) veya çalışanlara özel şifre, kart gibi veriler sisteme tanımlanır. Kişilerin iş yerine girişlerinde ve çıkışlarında kayıt altına alınan bu verilerle kaç saat mesai yaptığı, ne kadar eksik çalıştığı, ne kadar alacağı olduğu vb. gibi bilgilere ulaşmak mümkündür. Günümüzde çoğu işletme, personellerinin mesailerini bu şekilde kontrol etmekte ve ödemelerini bu sisteme göre yapmaktadır.

Kart, Şifre, Parmak İzi ve Yüz Tanıma Sistemlerinin (PDKS) Kullanım Alanları

Kart, şifre, parmak izi ve yüz tanıma sistemleri günümüzde özel konutlarda, iş merkezi ve plazalarda, fabrikalarda, bankalarda, ATM’lerde, üniversitelerde ve yemekhanelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu sistemin kullanıldığı konutlarda yaşayan kişilere şifre ve kart tahsis edilerek giriş yapmaları sağlanmaktadır. Konut girişlerinde binaya yabancı kişilerin izinsiz girişleri böylelikle engellenmiş olacaktır. İş merkezlerinde ise gelen ziyaretçi ve çalışanların turnikeden geçmesi için sisteme tanımlanan parmak izi okuyucu ile giriş yapabilmektedirler. Fabrikada çalışan kişiler mesai başlangıcında ve bitiminde kendilerine verilen kartları okutarak geçiş yapmaktadırlar.

Kart, şifre, parmak izi ve yüz tanıma sistemleri, tüm üniversitelerde kullanılmaktadır. Özel güvenlik şirketleri görevlileri tek tek kimlik kontrolü yapmakla vakit kaybetmemekte, idari personel ve öğrenciler parmak izini okutarak ya da kartlarını kullanarak okula kolaylıkla giriş ve çıkış yapabilmektedirler.

Turnike Sistemleri

Güvenlik sistemleri arasında yer alan Turnike sistemleri, kontrollü giriş ve çıkışın yapılabilmesi için gerekli olan sistemlerdendir. Turnike sistemleri ile iş yerine, stadyuma, okula, yemekhaneye girip çıkmak zorunda kalan personeller, ziyaretçiler ve iş ortakları kolaylıkla kontrol altında tutulabilmektedirler.

Turnike sistemleri, çeşitli teknolojilere sahiptir. Kart okuyuculu turnike sistemleri ve parmak okuyuculu turnike sistemlerine sahip olan güvenlik teknolojileri, giriş ve çıkışları yönetme anlamında daha az zahmetli işlem yapılmasını sağlamaktadır. Turnike sistemleri çeşitlerini ise şöyle sıralayabiliriz: Hızlı geçiş turnikeleri, boy turnikeleri ve VIP turnikeler.

Turnike Sistemleri Kullanım Alanları

Turnikeli geçiş sistemleri farklı alanlarda kullanılmaktadır. Ticari işletmeler ve kamu kurumlarında turnikeli geçiş sistemine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sistemin kullanıldığı alanlar ise şöyledir:

  • Plaza ve diğer yapıların giriş ve çıkışlarında,
  • Okul giriş ve çıkışı ile öğrenci takibinde,
  • Yemekhane,
  • Personel takibi,
  • Tuvalet,
  • Spor salonu,
  • Stadyum,
  • Cezaevi,
  • Fuarlar

Turnike sistemleri, paslanmaz çelikten üretilmektedir. Turnikenin hem iç tarafı hem de dış tarafı su geçirmemektedir. Ayrıca, darbe emici özelliği de bulunmasından dolayı herhangi bir zorlayıcı durum karşısında zarar görmemektedir. Turnike sisteminde kart ve parmak okuyucu sistemlerle geçişler daha güvenli olmaktadır.

Hızlı Geçiş Turnike Sistemleri

Özel güvenlik şirketleri tarafından sunulan hızlı geçiş turnike sistemleri, giriş ve çıkışların yoğun olduğu alanlarda tercih edilmektedir. Bu sistemin Single ve Double modelleri bulunmaktadır. Turnikenin kanatları cam ya da plexy malzemeden üretilmektedir. İş merkezi, plaza, belediye, hastane, kamu kurumu, üniversite, okul, öğrenci yurdu ve spor salonlarında kullanılmaktadır.

Boy Turnike Sistemleri

Boy turnike sistemleri, turnikenin üst ya da alt kısmından kaçak olarak geçiş yapan şahısların eylemlerini önlemek için gereksinime uygun olarak belirlenen büyüklükte üretilmektedir.

Engelli Geçiş Turnike Sistemleri

Engelli geçiş turnike sistemleri, engelli bireylerin kolaylıkla ve temassız bir şekilde geçiş yapmasını sağlamak için temin edilen motorlu ya da motorsuz güvenlik sistemleridir.

Elektronik – Manyetik Kapı Açma Kilit Sistemleri

Elektronik-Manyetik kapı açma kilit sistemleri, acil çıkış, ofis ve otel odalarında kullanılan sistem olarak farklı alanlarda da kullanılmaktadır. Bu sistem, personelin işe devamlılığının da ölçüldüğü sistemlerle birleştirilebilmektedir. Tesis ve yapıların girişlerinde elektromanyetik kilit sistemi ile dizaynlanan kartlı kontrol sistemi kullanılmaktadır. Böylelikle personeller anahtar taşıma kaygısından da kurtulmaktadırlar.

Elektronik-Manyetik kapı açma kilit sistemleri, kapıların güvenli ve kontrollü bir şekilde açılmasını, kapanmasını sağlamaktadır. Kilit sistemi elektrik ve mıknatıs ile çalışmaktadır. Elektrik kesintisinde sistem otomatik devre dışı kalmaktadır. Kilit sistemlerinin çekim kuvvetleri 60 ile 1500 kg’a kadardır. Kurulumu oldukça basit olan bu sistem güvenlik taleplerini karşılamaya yetecektir. Ev, iş yeri, ofis, plaza gibi yerlerde kullanılan bu sistem yapısına göre farklı çözümler sunmaktadır.

Cam, tahta ve PVC malzemeli kapılarda özel güvenlik şirketleri tarafından kullanılan bu sistem, L ve Z aparatlar ile kapılara monte edilmektedir. Elektronik- manyetik sistemi oldukça dayanıklı ve kaliteli bir sisteme sahip olduğu için uzun ömürlü kullanıma uygundur. Manyetik kapı açma sistemi, kart okuyucu, parmak izi ve yüz tanıma sistemli personel takip sistemlerine uyumlu olarak çalışmaktadır.

Manyetik Kilit

Manyetik cihazların kapı kilidine bağlanarak üretilen elektronik sistemlerde, geçiş yetkisi verilerek kapı kilidi açılmaktadır. Bu sistem sayesinde şirketinizin giriş ve çıkışları daha güvenli olacak ve daha kontrol edilebilir bir takip sistemi sunacaktır. İsteyen işletme sahipleri personel devamlılık takibini de bu sistem ile gerçekleştirebilecektir. PDKS cihazıyla entegre çalışabilen elektronik- manyetik kilitler, kapıyı açacak kişilere karşı bir kısıtlama imkanı da sağlamaktadır.

Bu sistem,

  • Kartlı geçiş terminalleri,
  • Parmak izi cihazları,
  • Yüz tanıma sistemler

İle uyumlu şekilde çalışmaktadır. Genel olarak sistem çalışma şekli 12 adaptör ile gerçekleştirilmektedir. Kendi adaptörü ya da cihaz çıkışı olan elektronik sistem, bazen adaptöre ihtiyaç duymadan da çalışabilmektedir. Manyetik kapı kilidi açma sistemi, tahta, metal, cam ya da PVC malzemeli kapılarda kullanılabilmektedir. Sistem -10 ile +55 derecede sorunsuz çalışmaktadır. Sertleşmiş alüminyum maddesinden yapıldığı için oldukça dayanıklıdır.

Hırsız Alarm Sistemleri

Hırsız alarm sistemleri, pek çok farklı alanda kullanılabilmektedir. Villa, site, iş yeri, fabrika gibi yapılarda sıklıkla kullanılan güvenlik sistemi, can ve mal varlığını korumak için oldukça önemlidir. İnsan ve kıymetli eşya güvenliği için azami öneme sahip olan Hırsız Alarm Sistemleri, hırsızlık, soygun, gasp gibi olumsuz olaylara karşı anında müdahale edebilme imkanı sağlamaktadır. Bu sistemlerin hem güvenliği sağlama hem de zararlı kişilere karşı caydırıcı etkisi de bulunmaktadır. Bu etki ile gelebilecek her türlü zararlı etken önlenebilmektedir.

Özel güvenlik şirketleri tarafından Hırsız Alarm Sistemi kurulumunda, belirlenen mekanın fiziksel ve doğal yapısına uygun özelliklere göre olan malzemelerden seçim yapılmalıdır. Bu sistem de yer alan parçalardan en önemlisi sistemin beyni olan aygıttır. Sabit telefon ya da mobil hatlar ile hırsız alarm sistemi kontrol edilebilmektedir. Kablolu ya da kablosuz paneller kullanılmaktadır. Sisteme isteğe bağlı olarak;

  • Yangın,
  • Su kaçağı,
  • Farklı ek görevler

eklenebilmektedir. Bu eklenen aygıtlarla fonksiyonel bir alarm sistemi elde edilmiş olacaktır. Sistemde bulunan elemanlar ise şunlardır:

Alarm Paneli

Alarm paneli, hırsız alarm sisteminin merkezidir ve bütün aygıtlar ve ekipmanlar bu panele bağlanmaktadır. Bu panel, kablolu veya kablosuz dedektörler ile iletişim halindedir.

Şifre Paneli

Şifre paneli, hırsız alarmlarını çözme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılmaktadır. Belirlenen şifreyi bilen kişiler tarafından panel kontrol edilebilmektedir.

PIR Dedektör

PIR dedektör, diğer canlıların yaydığı ısıya bağlı olarak onları algılamaktadır. Evcil hayvanları ya da vahşi hayvanları algılamayan alarm modelleri de bulunmaktadır.

Manyetik Kontak

Manyetik kontak ile hareket algılanmakta, sokak ve bahçe kapısı, havalandırma kapağı ve pencere gibi parçaların yerinden oynatılması halinde devreye girerek uyarmaktadır.

Panik Butonu

Panik butonu, acil durumlarda anında devreye girerek uyarı vermektedir.

Gaz Dedektörü

Gaz dedektörü ile gaz kaçakları algılanmakta ve ortamdaki gaz yoğunluğu 7 gün 24 saat devrede kalarak ölçülmektedir.

Duman Dedektörü

Duman dedektörü ile ortamdaki duman yoğunluğu kesintisiz olarak ölçülmektedir.

Siren

Manuel ya da otomatik olarak devreye giren Siren sistemi, yüksek düzeyde ses çıkararak çevredeki insanları uyarmaktadır.

Yangın İhbar Sistemleri

Özel güvenlik şirketleri tarafından kullanılan yangın ihbar sistemi, açık ya da kapalı alanlarda ortaya çıkan yangın durumunda önceden tespit ettiği sistemi sayesinde gerekli müdahale için ikaz ve söndürme sistemlerine verilen bir isimdir. Bu sistem çok yönlü bir ikaz sistemini içinde barındırdığı için insan hayatını riske atmadan önlemler almaktadır. Yangın ihbar sistemi, ofis, fabrika, okul, hastane, AVM ve ev gibi insan yoğunluğunun olduğu alanlarda aktif olarak kullanılmaktadır.

Bu sistem içerisinde yangını algılayan, söndüren ve gerekli birimlere ikaz sinyali veren pek çok aygıt bulunmaktadır. Olası bir yangın durumunda bütün ekipmanları aktifleştiren yangın sistemleri konvansiyonel ve adresli sistem olarak 2 çeşide ayrılmaktadır.

Konvansiyonel Yangın ve Alarm Sistemleri

Konvansiyonel veya geleneksel yangın sistemi olarak adlandırılan bu sistemde, algılama ve erken uyarı sistemleri devreye girmektedir. Konvansiyonel yangın sistemlerinde, yangın algılama unsurları daha az sayıda kullanılmaktadır. Yangın ihbar sistemlerinin sayısı bölgesel olarak değişmekle birlikte alan ne kadar küçük olsa da yangın ihbar ve ikaz panellerinin sayısının arttırılması olası riskleri minimuma indirecektir.

Geleneksel yangın sisteminde uyarı ekipmanları kullanılsa da hangi unsurun ikaz verdiğini tespit etmek mümkün değildir. İkaz sadece bölgesel olarak tespit edilebilmektedir. Bu sebeple konvansiyonel yangın sisteminin fonksiyonel özellikleri daha sınırlı kalmaktadır.

Adresli Yangın Alarm Sistemleri

Adresli yangın alarm sisteminde hattan ziyade noktalar bulunmaktadır. Bu nedenle yangın anında ikaz veren noktanın tespiti daha kolay gerçekleşmektedir. Bu yangın sisteminde algılama ekipmanlarının sık kullanılması da riskleri en aza indirgemektedir. Teknolojik bir sistem olarak ifade edilen bu sistem, kapalı alanlarda en çok kullanılan yangın güvenlik sistemlerindendir.

Güvenlik Tur Kontrol Sistemleri

Klasik güvenlik sistemlerinin aksine bir özel güvenlik görevlisinin masa başında değil, belirli bir bölgede devriye turu ile kontrol sağladığı sistemi ifade etmektedir. Güvenlik açıklarını ortadan kaldırmayı hedefleyen Güvenlik Tur Kontrol Sistemleri ile özel güvenlik görevlisinin işini kolaylaştırmak için devriye yapılacak alanın belirlenmesi sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra özel güvenlik görevlisinin devriye hizmetini, devriye saatinde ve belirlenen alanda yapıp yapmadığının da kontrolü bu sistem ile yapılmakta ve Acil Durum bildirimini de kolay bir hale getirmektedir.

Özel güvenlik görevlileri tarafından gerçekleştirilen klasik devriye faaliyetleri ile teknolojinin desteklenmesi sayesinde ortaya modern özel güvenlik şirketleri güvenlik sistemleri çıkmaktadır.

Güvenlik Tur Kontrol Sistemleri Kimler İçin Uygundur?

Özel güvenlik ihtiyacı hisseden her kurum ve kuruluş için uygun bir güvenlik sistemi olarak belirlenen Güvenlik Tur Kontrol Sistemleri, riskleri minimuma indirdiği için sıralanan yapılar tarafından güvenle kullanılmaktadır:

  • Okullar: Öğrenci ve personel güvenliğini temin etmek ve dış etkenlerden gelecek riskleri azaltmak için,
  • Şantiye Alanları: Malzeme güvenliğinin sağlanması ve yabancı kişilerin şantiye alanına girişinin engellenmesi için,
  • Depo ve Ambarlar: Hırsızlık, soygun vb. gibi olayların yaşanmaması için,
  • Banka ve Finans Kuruluşları: Bu tesisler için gelebilecek risk ve tehditleri önlemek ve müşteri güvenliğinin sağlanması için,
  • Özel Güvenlik Şirketleri: Özel güvenlik görevlilerinin devriye hizmetini gerçekleştirdiğini tespit etmek ve olası risk ve tehditlerin ortadan kaldırılması için.

Güvenlik Sistemlerinin Sağladığı Avantajlar

Bu sistemin pek çok avantajı bulunmaktadır. Klasik güvenlik sistemlerine nazaran güvenlik tur sistemlerinin şu avantajları bulunmaktadır:

  • Özel güvenlik görevlilerinin işbaşı kontrolü daha kolay olmaktadır, böylece hesap verebilirlik noktasında avantaj sağlamaktadır.
  • Geçmiş raporlar sistemde kayıt altında olduğundan dolayı belirli bir tarih ve saatteki eylemler incelenebilmektedir.
  • Teknolojik olanakların maksimum oranda kullanılması sebebiyle takibi basit, kullanımı kolaydır.
  • Hata ve risk oranı en aza indirgenerek daha güvenli ortamlar teşkil etmektedir.
  • Gerçek zamanlı personel takibi ile şirket yöneticilerinin anlık takip işlemleri kolaylıkla halledilmektedir.
  • Daha yüksek performans sunmakta ve özel güvenlik görevlilerinin sorumluluklarını nispeten azaltmaktadır.

Fiber Optik Sistemler

Fiber optik sistemler, verilerin daha hızlı aktarılması için kullanılmakta ve diğer güvenlik sistemleri ile birlikte çalışmaktadır. Fiber sistemler ile kurumların istediği yüksek standartlarda veri transferleri gerçekleştirilmektedir. Elektrik iletkenliğine sahip olmayan fiber ve optik kablolar, uçucu sıvı ve gazların bulunduğu ortamlarda da kurulumu yapılmakta ve patlama, yangın, elektrik kaçağı gibi olumsuz durumlara yol açmamaktadır. Hafif yapısından dolayı taşıması ve montajlanması kolaydır.

Özel güvenlik şirketleri hizmetlerini gerçekleştirirken; bu güvenlik sistemlerinden ve ekipmanlarından yararlanarak özel güvenlik hizmetleri ve projelendirme hizmetleri sunmaktadır. Tüm bu entegre güvenlik sistemlerinden yararlanmak ve özel güvenlik şirketleri hizmetleri almak için bizimle iletişime geçebilir, firmamızın sunduğu özel ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz.