Büyük Güvenlik Şirketleri ve Sundukları Hizmetler
Son dönemlerde özel güvenlik şirketleri faaliyetlerine duyulan ihtiyaç, globalleşen dünya ve gelişen teknoloji ile beraber oldukça artış kazanmıştır ve birçok sektörde özel güvenlik hizmetlerine duyulan talepte artış yaşanmaya başlamıştır. İlk kez 22. 07. 1981 tarihinde yayınlanan 2495 sayılı Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkındaki Kanun ile özel güvenlik firmaları faaliyetleri devlet tarafından ele alınmıştır. Bu dönemde faaliyetlerine başlayan özel güvenlik firmaları, kuruluşlarının ilk yıllarında kısıtlı sektörlerde faaliyet gösterirken günümüzde eğitim, sağlık, turizm, bankacılık, yatırım ve site projeleri gibi birçok sektör ve projede varlığını göstermeye başlamıştır. Bu durum esasen birçok yeni özel güvenlik firmasının kurulmasına ve güvenlik sektöründe faaliyet gösteren kurum sayısında büyük bir artış yaşanmasına sebep olmuştur. Özel güvenlik hizmetleri kapsamında faaliyet gösteren özel güvenlik şirketleri sayısında yaşanan artış bir yandan duyulan talebin giderilmesi kapsamında olumlu değerlendirilirken bir yandan da firmaların kurumsal kimliğinin oluşmamış olması ve illegal faaliyetlerin yürütülmesi sebebi ile de riskli olarak ele alınmaktadır.
Özel güvenlik hizmetleri kapsamında son yayınlanan ve geçerliliğini korumakta olan 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun ele alındığında, özel güvenlik firmaları ve yetkililerinin taşıması gereken birçok özellik bulunmaktadır. Bu kapsamda bahsi geçen kanunda belirtilen kriterleri karşılamayan ya da faaliyet gösterdiği esnada bu konuda ihmale yer veren özel güvenlik firmaları, İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenmekte ve bu firmaların özel güvenlik hizmetleri kapsamındaki faaliyetlerine son verilmektedir. 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanuna göre, özel güvenlik hizmetleri kapsamında faaliyet yürütmek isteyen özel güvenlik firmalarının özel güvenlik faaliyet izin belgesine sahip olması gerekmektedir. Özel güvenlik faaliyet izin belgesi olmayan veya özel güvenlik faaliyet izin belgesi iptal edilen kurumların, özel güvenlik sektöründe hizmet sağlaması kanunen mümkün değildir. Özel güvenlik faaliyet izin belgesi hakkında daha detaylı bilgi almak için “Özel Güvenlik Şirketleri İçin Faaliyet İzin Belgesi” adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Özel güvenlik faaliyet izin belgesine benzer şekilde, özel güvenlik şirket yöneticileri için de özel güvenlik yönetici kimlik kartına sahip olma zorunluluğu yine 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelikte ele alınmıştır. Bu kapsamda özel güvenlik şirketi kurmak isteyen veya özel güvenlik firmalarında yöneticilik yapmak isteyen kişilerin, gerekli özel güvenlik eğitimini aldıktan sonra özel güvenlik şirket yöneticiliği kartı için İçişleri Bakanlığına başvuru yapması ve kart sahibi olması gerekmektedir. Özel güvenlik şirket yönetici kimlik kartına sahip olmayan ya da kimlik sahibi olan ancak amacı dışında faaliyetler yürüten kişilerin, özel güvenlik hizmetleri kapsamında hizmet sağlaması ve yöneticilik yapması kanunen yasaklanmıştır. Özel güvenlik şirketleri yöneticiliği hakkında daha detaylı bilgi almak için “Özel Güvenlik Şirketleri Yönetici Kimlik Kartı” adlı makalemizi ziyaret edebilirsiniz.
Görüldüğü üzere özel güvenlik hizmetleri kapsamında şirket kurmak ve yönetmek oldukça kritik bir konu olarak ele alınmakta ve ilgili bakanlıklar tarafından sürekli denetime tabî tutulmaktadır. Bu sebeple bu alanda hizmet veren özel güvenlik firmaları arasında tercih yaparken dikkat edilmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır. Büyük güvenlik şirketleri için özel güvenlik hizmetleri kapsamında faaliyet gösterirken en önemli husus kurumsal şirket kimliği ve müşteri memnuniyeti iken, çoğu küçük çaplı güvenlik şirketlerinde bu durum ticari faaliyetleri esas almak ve yalnızca ticari kâr gütmek olarak gözlemlenmektedir. Bu sebeple özellikle son dönemlerde illegal olarak özel güvenlik faaliyet izin belgesi olmadan hizmet vermeye çalışan ve 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunda belirtilen şartları sağlamayan sözde özel güvenlik şirketi sayısı oldukça artış göstermiştir. Bu durum göz önünde bulundurulduğunda hizmet alacak olan kurum ve kuruluşların, hizmet alacağı özel güvenlik şirketini seçerken dikkat etmesi gereken kriterlerin olması gerektiğini hatırlatmakta fayda görmekteyiz.
Özel güvenlik firmaları arasında tercih yaparken dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şu şekilde sıralanabilmektedir.
- Özel güvenlik firmasının kurumsal kimliği ve şirkete ait faaliyet izin belgesi
- Özel güvenlik şirket yöneticisinin gerekli eğitim ve tecrübeye sahip olması
- Özel güvenlik şirketi tarafından sunulan hizmet ağının genişliği
- Özel güvenlik şirketleri çalışanlarının müşteriye dönüş hızı ve çözüm olabilme yeteneği
- Özel güvenlik şirketinin denetim hizmetleri konusunda gösterdiği başarı
- Tahsis edilen özel güvenlik personellerinin oryantasyon eğitimi ve tecrübesi
Özel güvenlik firmaları arasında tercih yapmaya çalışan işletmelerden ziyade özel güvenlik hizmetini kendi bünyesinde sağlamaya çalışan birçok işletme bulunmaktadır. Özel güvenlik hizmetini kendi bünyesinde gerçekleştiren kişiler için güvenlik hizmeti konusunu doğru ve sürdürülebilir olarak sağlamak oldukça meşakkatli bir işlem olmakla beraber bir takım dezavantajları da beraberinde taşımaktadır. Bu dezavantajların bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Özel güvenlik hizmeti kapsamında çalışacak kişileri belirlerken özel güvenlik firmalarının gösterdiği önemi gösterememe ve yeterli donanıma sahip olmayan personel kadrosuyla çalışma
- Özel güvenlik hizmetleri konusunda çıkan tüm kanun ve mevzuatları yakından takip etme zorunluluğundan doğan zorluk
- Personel özlük dosyaları ve SGK işlemleri gibi resmi prosedürlerle uğraşma zorluğu
- Ölüm, hastalık, istifa gibi ani gelişen personel kayıplarında yeni ve donanımlı personel tahsisini sağlama zorluğu
- Özel güvenlik hizmeti kapsamında çalışanlar için gerekli ve düzenli eğitim faaliyetlerini yürütme zorluğu
Tüm bu esaslar ele alındığında özel güvenlik hizmetlerine ihtiyaç duyan işletmeler için uygun fiyatlar ile illegal faaliyetler gösteren özel güvenlik firmalarından uzak durmak ve kurumsal özel güvenlik şirketleri ile işbirliği içinde olmak oldukça önem arz eden bir durumdur. Bu kapsamda büyük güvenlik şirketleri arasında ilk tercih edilen markalardan biri haline gelen ve kurumsal özel güvenlik şirketleri arasında en çok tercih edilen firmalardan biri olan Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi olarak, hizmet verdiğimiz tüm sektörlerde ve faaliyet gösterdiğimiz tüm alanlarda 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunu esas almaktayız. Başta merkez ofisimizin yer aldığı Ataşehir olmak üzere, Kartal, Ümraniye, Kadıköy, Beykoz gibi Anadolu Yakası ilçeleri ve Beylikdüzü, Beyoğlu, Fatih, Arnavutköy, Esenyurt gibi Avrupa Yakası ilçeleri olmak üzere İstanbul’un tamamında ve Ankara, Antalya, İzmir, Bolu, Kocaeli gibi Türkiye’nin birçok şehrinde faaliyet göstermekteyiz. Özellikle dijital operasyon merkezimiz sayesinde, saha personellerimiz ve merkez ekibimiz arasında kurmuş olduğumuz dijital köprüler ile hizmet verdiğimiz her noktada 7/24 denetim faaliyetleri gerçekleştirmekte ve iş ortaklarımıza bu kapsamda yılın 365 günü raporlama yapmaktayız. İş ortaklarımızın memnuniyetini en üst düzeyde sağlamayı hedefleyerek çıkmış olduğumuz bu yolda, sürekli gelişim ilkesi ile hareket etmekte ve teknolojiyi yakından takip etmekteyiz. Siz de dijitalleşme yolunda yapmış olduğumuz çalışmaları daha detaylı incelemek için buraya tıklayabilir, özel güvenlik hizmetleri konusunda fiyat teklifi almak ve Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri A.Ş. ailesine katılmak için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.