Özel Güvenlik Sertifikası İçin Gerekli Eğitim Süresi Ne Kadardır?

özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışanlar için sertifika alma süresi

5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun gereği özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışacak kişilerin, bakanlık onaylı özel güvenlik sertifikasına ve özel güvenlik kimlik kartına sahip olması gerekmektedir. Bakanlık onaylı özel güvenlik sertifikası eğitimi veren özel güvenlik kursları, 5188 Sayılı ÖGHDK'a uygun olarak verdiği eğitimler ile özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışmak üzere istihdam edilecek özel güvenlik personellerinin yetiştirilmesinde rol oynar. Bu eğitim faaliyetleri özel güvenlik personellerinin silahlı veya silahsız faaliyet göstermesine göre farklılık göstermekte ve eğitim içeriği buna göre belirlenmektedir. Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi olarak sizler için hazırladığımız bu makalemizde özel güvenlik şirketlerine istihdam edilmek üzere yetiştirilen özel güvenlik personellerinin aldıkları eğitimlerden bahsedecek ve özel güvenlik eğitim kurslarının işleyiş şeklini ele alacağız.

Özel Güvenlik Sertifikası Eğitimleri Ne Kadar Sürüyor?

Özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışmak isteyen adaylar özel güvenlik kurslarında asgari 120 saatlik eğitimlerini başarıyla tamamlamak ile yükümlüdürler. Silahlı özel güvenlik sertifikası almak isteyen adaylar için bu eğitimin 20 saati silah ve atış eğitimine ayrılırken, silahsız özel güvenlik sertifikası almak isteyen adaylar için eğitim en az 100 saat olma koşulu ile teorik derslerden oluşmaktadır.
Aynı zamanda özel güvenlik firmaları ile çalışmak isteyen kişilere çalışacakları yerin ve yapacakları görevin özelliğine göre meslek içi eğitim de yine ilgili özel güvenlik kursları tarafından verilebilmektedir. Aynı zamanda bu gibi oryantasyonlar, özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan personellerin çalıştıkları firmalar tarafından da gerçekleştirilebilmekteedir.
Özel güvenlik eğitimleri 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun gereğince; günlük 8 saatten, haftalık ise 48 saatten fazla olmamakla beraber, ders saatleri 40 dakikadan ders araları ise en az 10 dakikadan olacak şekilde belirlenmiştir. İstisnai durumların meydana gelmesi halindeyse aynı ders konusunda ve ikişer dersten fazla olmamak koşuluyla blok ders yapma hakkı kanunen güvenlik kurslarında eğitim veren öğretmenlere tanınmıştır.

Özel Güvenlik Kurslarında Atış Dersi Başarısı Neye Göre Belirlenir?

Özel güvenlik firmaları bünyesinde ve özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışacak kişilere sertifika veren özel güvenlik kurslarında, temel eğitim ve yenileme eğitimi için kursiyerlere, silah bilgisi ve atış dersi kapsamında 15 metre mesafeden ve 25 fişek üzerinden atış yaptırılır. Bu atış eğitimleri kapsamında adayların başarılı sayılabilmesi için 25 adet fişekten en az 15’ini isabet ettirmeleri gerekmektedir. 15 adet fişek isabet ettiremeyen adaylara ek fişek istihkakı alınması sureti ile başarılı oluncaya kadar atış yaptırılabilir. Ancak bu durumda, istihkakların sarf edildiğine dair atış yapılan yerin sorumlusu ve eğitim kurumu yöneticisi tarafından imzalı tutanak tutulur ve durum kayıt altına alınır.

Özel Güvenlik Kimlik Kartı Yenileme Eğitimi Kaç Saatten Oluşmaktadır?

Özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışanlar her 5 yılda bir olmak koşulu ile özel güvenlik kimlik kartlarını yenilemekle yükümlülerdir. Özel güvenlik kimlik kartı yenileme işlemi için eğitim kurslarından gerekli ders saatini başarıyla bitirdiklerine dair eğitim sertifikasını alan ve evraklarıyla il emniyet müdürlüğüne başvuran kişiler kimlik yenileme işlemini başarıyla gerçekleştirirler. (Özel güvenlik kimlik kartı başvuru evrakları için yazmış olduğumuz makalemize buradan ulaşabilirsiniz.)
Kimlik yenileme işlemi için alınan eğitim, hiç kimlik almamış adayların aldığı eğitimden farklı olarak 60 ders saatinden oluşmaktadır. Özel güvenlik kimlik kartı yenileme işlemi için alınan 60 ders saatinin 10 saati, silah bilgisi ve atış derslerinden oluşmaktadır. Aynı zamanda kimlik kartı yenileme için alınan eğitim saatlari de normal eğitimde olduğu gibi günde 8 saat, haftada ise 48 saat ile sınırlı bırakılmış ve istisnai durumlarda aynı ders konusunda ve ikişer dersten fazla olmamak koşuluyla blok ders yapma hakkı da yine kanunen güvenlik kurslarına tanınmıştır.

Özel Güvenlik Firmaları Bünyesinde Çalışırken Kimlik Yenileme Eğitimine Başvurabilir Miyim?

Özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışan personeller için kimlik sürelerinin dolması ile ortaya çıkan kimlik yenileme eğitimi sorunu kafa karıştıran bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda 5188 Sayılı Kanunda da açıkça belirtildiği üzere; yenileme eğitimine katılan özel güvenlik görevlileri ile özel güvenlik yöneticilerinin hizmet ve iş akitlerinin devam ettiğini ve bu kişilerin eğitim süresince özlük haklarından yoksun bırakılmadığını söylemek mümkündür.

Özel Güvenlik Eğitimlerine Katılım Zorunlu Mudur?

Özel güvenlik firmaları bünyesinde ve özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışmak isteyen kişilerin, özel güvenlik sertifikası eğitimini tamamlamaları için düzenlenen derslerin ⅔’üne katılımı zorunludur. Herhangi bir kabul edilebilir özrü bulunmayan kursiyerlerin, derslerin %10’undan fazlasına katılmaması durumunda eğitim kursuyla olan ilişiği kesilir.

Özel Güvenlik Sertifikası Sınav İçeriği ve Başarı Şartı

Özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışmak isteyen ve eğitimini tamamlayan adaylar, ilk kısmı eğitim konularından oluşan 100 adet soru ve ikinci kısmı silah bilgisi konusunda hazırlanmış 25 adet sorudan oluşan toplamda 125 soruluk bir yazılı sınava tabii tutulurlar. Yazılı sınavın ardından adayların 15 metreden 5 fişekle atış yapacağı atış sınavı ile sınav sona erdirilir.
Sınavlarda başarı değerlendirmesi; 100 soruluk temel eğitim sınavı 100 puan, 25 soruluk silah eğitimi kısmı 50 puan ve atış becerisinin ölçüldüğü uygulama kısmı 50 puan olacak şekilde değerlendirilir. Silahlı eğitim alan adayların başarı puanı silah kısmını oluşturan iki puanın toplamının aritmatik ortalaması ile belirlenir.
Özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışmak isteyen adayların başarı puanının geçerli sayılabilmesi için bu iki puan ortalamasının en az 60, her iki puan kısmının ise en az 50 olması şartı aranır.

Örnek

Silahsız özel güvenlik eğitimi alan 1. aday başarı puanı
100 soruluk temel eğitim sınavı için 60 doğru= 60 puan (başarılı)

Silahlı özel güvenlik eğitimi alan 2. aday başarı puanı
100 soruluk temel eğitim sınavı için 60 doğru = 60 puan
25 soruluk silah eğitimi sınavı için 20 doğru = 40 puan
atış sınavında 3 isabetli atış = 30 puan
25 soruluk silah eğitimi sınav puanı + atış sınavı puanı (40+30) = 70 puan
60 puan + 70 puan /2 = 65 puan (başarılı)

Sınavlarda yeterli başarıyı sağlayamayan adaylar, yeniden özel eğitim kursuna devam etmeksizin bir yıl içinde birbirini takip eden üç sınava daha katılabilirler. Toplam dört sınav neticesinde de başarısız olan veya başarısız sayılan adaylarda tekrar özel eğitim kursuna devam şartı aranır.