Özel Güvenlik Firmaları Nasıl Denetlenir?
Özel güvenlik hizmetlerine dair oluşturulan 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanuna göre özel güvenlik hizmetleri kapsamında faaliyet gösteren özel güvenlik şirketleri, özel güvenlik eğitim kurumları ve özel güvenlik alarm izleme merkezleri İçişleri Bakanlığı tarafından denetleme faaliyetlerine tabîdir. Bahse konu denetleme faaliyetleri İçişleri Bakanlığı adına Valilik, İl Emniyet Müdürlüğü, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı gibi devlet kurumları aracılığı ile gerçekleştirilir. Denetim sonucu düzenlenen raporun bir sureti denetleyen birim tarafından muhafaza edilirken bir sureti valiliğe bir diğer sureti ise gerekli olduğu takdirde İçişleri Bakanlığı makamına gönderilir.
Denetim Sonucu Alınan Kararların Akıbeti Nedir?
Özel güvenlik hizmetleri kapsamında faaliyet gösteren özel güvenlik firmalarında denetim sonucunda herhangi bir eksikliğin saptanması sonucunda, ilgili kurumdan verilen süre (asgari yedi gün) içerisinde sorunun giderilmesi istenir. İlgili konunun ehemmiyetine göre eksik belge ya da yanlış işlemin saptanması sonucu, ilgili özel güvenlik şirketleri ve yetkililerine cezai işlem uygulanması söz konusu olabilir.
Özel güvenlik firmaları, amacı dışında faaliyet gösterdiği takdirde veya suç kaynağına dönüşerek terör örgütleri ile işbirliğine girdiği takdirde yapılan denetim sonucu durumun ıspatlanması halinde kapatılabilir. Böyle bir durumun yaşanması halinde özel güvenlik firmaları yöneticileri bir daha hiçbir yerde özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışamaz, iş yeri açamaz ve bahse konu suç kapsamında yargılanır.
Özel Güvenlik Firmaları Denetiminde Hangi Konularda Denetim Yapılır?
Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 44. Maddesine göre;
- Özel güvenlik firmasının faaliyet izninin olup olmadığı
- Özel güvenlik şirketleri bünyesinde çalışanların kimlik kartlarının geçerli olup olmadığı
- Mali sorumluluk sigortasının düzenlenip düzenlenmediği
- Hizmet verilen alanlar için oluşturulan hizmet sözleşmesinin usulüne uygun şekilde yapılıp yapılmadığı
- Hizmet sözleşmelerinin zamanında valiliğe bildirilip bildirilmediği
- Personellerin görev alanı içerisinde uyuyup uyumadığı
- Özel güvenlik hizmetleri kapsamında çalışan şirket çalışanlarının silahlarının ruhsatlı olup olmadığı
- Hizmet verilen alanda kullanılan silahların ruhsatlı olup olmadığı ve kayıt defterlerine usulüne uygun şekilde kaydedilip kaydedilmediği
- 5188 Sayılı Kanun ve Yönetmeliğin diğer hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı
- Özel güvenlik firmasının amacı doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediği gibi konularda denetim yapılır. Bu denetim esnasında denetimi yapan görevlilere zorluk çıkarılmaması ve istenilen belgelere erişim konusunda yardımda bulunulması önemli bir husustur.
Denetim Sonucunda Tespit Edilen Eksikliklerde Hangi Cezalar Uygulanır?
Özel güvenlik firmaları denetiminde tespit edilen eksikliklerde 5188 Sayılı Kanuna göre firmaya eksikliklerini tamamlamak için süre verilir. Özel güvenlik firması belirlenen süre içerisinde bu eksiklikleri giderip ilgili kuruma bildirmez ise bu kurum ve kişilere altı bin Türk Lirası idari para cezası verilir.
Aynı zamanda denetim esnasında geçerli mazereti olmadığı halde şirket merkezinde bulunmayan yönetici ve güvenlik sorumlularına ve denetimi zorlaştırarak bilgi belge paylaşımı yapmayan kişi kurum ve kuruluşlara da beş bin Türk Lirası cezai işlem uygulanır. Özel güvenlik denetlemelerinin hukuki boyutu ve cezai işlemi ile ilgili daha detaylı bilgi için "Özel Güvenlik Firmaları İçin Denetleme Faaliyetleri" isimli makalemize buradan ulaşabilirsiniz.
Örnek Özel Güvenlik Denetleme Formu
|