K9 Güvenlik Birimi Nedir, Özel Eğitimli K9 Güvenlik Köpeklerinin Görev Aldığı Alanlar Nelerdir?
Emniyet teşkilatı mensubu polis memurları ile Türk Silahlı Kuvvetleri Jandarma Genel Komutanlığı’nda görev yapan özel güvenlik şubeleri eğitimcileri tarafından eğitilen ve güvenlik – koruma hizmetlerinde kullanılan K9 güvenlik ve patlayıcı dedektör köpekleri, önleyici güvenlik hizmetlerinin bir basamağı olan özel güvenlik firmaları tarafından da eğitilmekte ve kullanılmaktadır.
K-9 güvenlik köpekleri, özel eğitimli köpekler olarak özel güvenlik şirketleri tarafından da tesis ve şahıs güvenliğinde kullanılmak üzere kullanılmakta ve alanında özel eğitmenler ile eğitilmektedir. K-9 Güvenlik köpekleri; bomba ve uyuşturucu madde arama faaliyetlerinde, toplumsal olay ve gösterilerde, kongre, festival, açık hava konserlerinde ve çeşitli organizasyonlarda görev almaktadır.
Türk Sivil Havacılık sektöründe sıklıkla kullanılan özel eğitimli K9 Güvenlik köpekleri ile patlayıcı madde tespiti birimi uluslararası standartlarda hizmet vermekte ve en etkin patlayıcı madde bulma yöntemlerini kullanarak özel güvenlik hizmetlerini sağlamaktadır. K9 Güvenlik birimi, bomba ve patlayıcı madde tespitinde dünyada kabul gören bir yöntem olarak benimsenmiştir.
Geçmişten günümüze artan terör olayları ile mücadele kapsamında geliştirilen özel güvenlik şirketleri birimlerinden olan K9 Güvenlik birimi, çalışanlar ve sivil insanlar için son derece önemli noktalarda hizmet vermektedir. Hem maddi kaynaklar hem de çalışma ortamı güvenliği için dikkatle ve titizlikle hizmet veren K9 güvenlik köpekleri ile askeri, ticari veya sivil tüm risklere karşı önlem alınmaktadır.
K9 Güvenlik köpekleri birimi sayesinde metro, alışveriş merkezi, park, bahçe, taşımacılık, uçak arama ve havaalanı güvenliği kapsamında yer alan bagaj ve kargo taraması, araç arama, bina ve tesis arama gibi birçok farklı alanda hizmet verilebilmektedir. Bir K9 güvenlik köpeği ile spor organizasyonlarına yanıcı ve patlayıcı madde girmesi engellenebilmekte, riskli bir etkinlikte patlayıcı madde girmesi önlenebilmekte, bir üniversite kampüsüne uyuşturucu ve uyarıcı madde girmesi engellenmektedir. En güvenilir yöntemlerden olan K9 güvenlik köpeği kullanımı ile etkili, hızlı, esnek, tutarlı, daha düşük maliyetli ve güvenilir sonuçlar almak mümkündür.
Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi, Avrupa Birliği standartlarını ele alarak dikkatle seçilen ve özel eğitimlerle eğitilen K9 Güvenlik Patlayıcı ve Dedektör Köpekleri ile özel güvenlik şirketleri hizmetleri uzmanı idarecileri ile oluşturduğu K9 Güvenlik birimleri, yurt içi, yurt dışı temel ve eğitim sertifikaları ve AWD (American Working Dogs Association) tarafından da sertifikalı olarak bu eğitimleri vermektedir. K9 Güvenlik köpekleri ile ev yapımı patlayıcılar, ateşli silahların tespiti, askeri ya da ticari olarak risk tespitleri yapılabilmektedir. K9 güvenlik biriminde yer alan köpeklerin uzman eğitmenler eşliğinde periyodik olarak bilgi ve yetenekleri test edilmekte ve bu testler, dünyanın en gelişmiş eğitim kitleri kullanılarak tazelenmektedir.
K9 güvenlik birimi ile Spor Müsabakaları, VIP ve Bina tesis güvenliği, Lojistik, Organizasyon, Uçak Kargo, Terminal, Bagaj ve Depolama, Gemi ve Liman gibi alanlarda güvenlik sağlanabilmektedir.
Ro Group Özel Güvenlik Hizmetleri Anonim Şirketi, özel güvenlik şirketleri hizmetleri kapsamında dünya standartlarında bir güvenlik hizmeti misyonu ile, özel güvenlik görevlileri eğitimlerine ek olarak, kişi, kurum ve tesis korumasında görevlendirilmek üzere K9 güvenlik köpeklerini eğitmektedir. Köpeklerin cinslerine göre bir pozitif ayrım ile eğitim planı oluşturulmakta ve köpekler eğitimlerinin ardından özel testlerden geçirildikten sonra, göreve eğitimde oldukları özel güvenlik idarecileri / görevlileri ile başlamaktadırlar.
K9 Güvenlik biriminde eğitim alan ve görev yapan köpeklere verilen eğitimler genel hatları ile şöyledir;
Temel İtaat Eğitimleri: Temel itaat eğitimi, 6 aylık olan köpeklerden başlamak üzere daha büyük köpeklere tasma kontrolü ile uygulanmaktadır. K9 Güvenlik adayı köpeklere, tasmasını, sahibi çekmeden takip komutu verilmektedir. Komutu alan köpekler, “Otur”, “Kalk”, “Yat”, “Yat- Kalk”, “Yat- Bekle” gibi komutları uygulamaktadır.
İleri İtaat Eğitimleri: Temel İtaat eğitiminde öğretilen tüm komutları, köpekler, bu eğitimde tasmasız olarak yerine getirmektedir. 9 aylık ve daha büyük olan köpeklere bu eğitim uygulanmaktadır. İleri İtaat Eğitimi, yaklaşık olarak 1,5 ay süreyle verilmektedir.
Alan Koruma Eğitimleri: Alan koruma eğitimi için ilk şart, ileri itaat eğitiminin alınmış olmasıdır. Bu eğitimde, K9 Güvenlik köpekleri, güvenliğinin sağlanması ve korunması istenen herhangi bir alanı, fabrika bölgesini, bir arabanın içini, garajını veya bir evin bahçesini koruyabilmektedir. K9 özel eğitimli güvenlik köpeği, evin bahçesinde ve çevresinde devriye gezer, içeri girenlere saldırır, ısırır ve yaklaşanlara dahi havlar. Sahibinin ya da gözcülüğünü yapan özel güvenlik şirketleri personelinin uzaktan komutu ile durur.
K9 Güvenlik Yakın Koruma Eğitimi: Özel eğitimli köpek sahibiyle birlikte her yerde tasmalı olarak gezmektedir. Sahibine yönelik gerçekleştirilen herhangi bir saldırı durumunda sahibinden komut alarak ya da gerektiği takdirde komut dahi alamadan anında saldırıya geçmektedir. Sahibinden aldığı “DUR” emiri ile hareketine son vermektedir. K9 Yakın Koruma Eğitimi, Bodyguard eğitimi olarak da bilinmektedir ve bu tür bir eğitim için köpeklerin en az Temel İtaat Eğitimini almış ve tamamlamış olması gerekmektedir.
K9 Güvenlik Köpeklerinin Kullanılması Gereken Bazı Alanlar
Sivil Havacılık Güvenliği
Sivil Havacılık hizmetleri kapsamında yer alan uçak ve havakargo güvenliği için gerekli olan bazı durumlarda K9 Güvenlik ekipleri mutlaka kullanılmalıdır. Uçak kargo hizmetlerinde Oversize Kargolar yeterli düzeyde aranmadığı takdirde uçuş güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Avrupa ve Amerika’ya gidecek kargolar zararlı madde ve patlayıcılar yüzünden bazen sıkıntı yaratabilmektedir. Bu sebeple Oversize kargoların taranması ve yeterli düzeyde aranması için K9 Güvenlik birimine ihtiyaç duyulmaktadır.
Gemi ve Liman Güvenliği
Yük ve yolcu gemilerinin yeterince aranması için en uygun yöntemlerden biri K9 Güvenlik birimidir. Gemi taşımacılığı, hem sivil hem de ticari kaynakların hacmi açısından büyük bir organizasyondur. Bu organizasyonun içerisinde yasa dışı emtialar ve kaçak kişi ve mallar ülkeye illegal yollarla girdirilebilmektedir. Özel güvenlik şirketleri hizmetlerinin verildiği serbest bölge limanları, yükleme ve yük indirme limanları ve marinalarda muhakkak K9 Güvenlik ekibinden destek alınmalıdır.
Tesis ve Bina Güvenliği
Umuma açık eğlence ve istirahat mekanlarında belirli bir saatten sonra vatandaş girişi mümkün olmamaktadır. Bu eğlence mekanlarında gece saatlerinde K9 Güvenlik köpeklerinin görev yapması mümkündür. Bunun yanı sıra otopark ve AVM gibi tesislerde gündüz mesaisi dahi önleyici ve koruyucu özel güvenlik hizmetleri kapsamında K9 Güvenlik birimi, özel güvenlik hizmeti alan tesislerin içerisinde yer almalıdır.
Yüksek güvenlik ihtiyacı duyan stratejik tesislerin korunması açısından K9 Güvenlik özel eğitimli köpeklerden faydalanılmaktadır. Petrol tesisleri, enerji tesisleri, özel şantiyeler ve benzeri özel güvenlik personeli bulunan birçok tesiste K9 Güvenlik köpeği kullanımı kaçınılmazdır. Dağ başında yer alan bir şantiye alanını korumak için görevlendirilen özel güvenlik görevlilerinin de şahsi güvenliği düşünülerek planlama yapılmalıdır.
Karayolları Güvenliği
Karayollarının farklı geçiş noktalarında trafik, maliye ya da asayiş ekipleri tarafından uygulama noktaları oluşturulmaktadır. Emniyet ve güvenlik ekiplerince uygulama noktalarında standart olarak K9 Güvenlik birimleri kullanılarak yasaklı maddeler ve emtiaların denetimi yapılabilmektedir.
Raylı Sistem Güvenliği
Ülkemizde şehirlerarası ve şehir içi raylı taşımacılık ve kargo hizmetleri kapsamında yatırımlar gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple raylı sistem güvenliğinde bu gelişmeye bağlı olarak risk oranı artmaktadır. Standart güvenlik uygulamalarına destek olarak yolcuların eşyaları veya kargo emtialarının denetlenmesi noktasında, özel güvenlik şirketleri tarafından K9 Güvenlik birimlerinin kullanılması azami önem taşımaktadır.
Okul ve Kampüs Güvenliği
Okul binalarında ve kampüslerinde K9 Güvenlik birimini standart güvenlik uygulaması haline getirmek gerekmektedir. Her yaştan öğrenci için büyük bir risk teşkil eden uyuşturucu maddeler okul çevresinde temin edilebilir hale gelmiştir. Özel güvenlik birimleri bu sebeple özellikle uyuşturucu madde araması yapılması konusunda kokulara karşı son derece hassas olan K9 Güvenlik köpekleri ile önlem alabilmektedir. Bunun yanı sıra K9 Güvenlik birimi, kampüslerde farklı alanlarda da görev yapabilmektedir.
Etkinlik / Organizasyon Güvenliği
Organizasyon ve etkinlik güvenliğinde risklerin boyutu çoğu zaman belirgin değildir. Organizasyondan sorumlu yetkililer tarafından risk analizleri yapılarak özel güvenlik ihtiyaçları belirlenmelidir. Bu doğrultuda özel güvenlik personeli ve ekipmanları doğru orantıda paylaştırılmalıdır.
Genç kesime yönelik olarak yapılan birçok organizasyon ve etkinlik, art niyetli insanlar tarafından baltalanabilmektedir. Kötü niyetli kişilerin hedefinde olan etkinliklerde K9 özel eğitimli patlayıcı dedektör ve koruma köpeklerinden mutlaka faydalanılmalıdır.
Özel ve önemli kişilerin katılacağı etkinlik ve organizasyonlarda K9 köpekleri, özel güvenlik birimlerine destek olmaktadırlar.
Patlayıcı Dedektör Güvenlik Köpekleri, 3 farklı yöntem ile tarama yapmaktadır:
- Gözle Arama (Görsel arama / tarama),
- Fiziki Arama,
- PDK ile tarama yöntemleri kullanılmaktadır.
Patlayıcı Dedektör Güvenlik Köpeklerinin, özel güvenlik şirketleri tarafından düzenlenen organizasyon güvenliği operasyonlarında sağladığı 4 önemli avantaj ise şunlardır;
- Kayda değer zaman tasarrufu yapılabilmesi,
- Fiziksel ve görsel aramaya oranla patlayıcı madde tespitinde daha etkili olması,
- Şüpheli nesnelere ve araçlara karşı çözüm sağlaması,
- Kısa sürede farklı noktalarda konuşlanabilmesi ve mobilize olarak etkin bir güvenlik sağlaması.
Dünya üzerinde K9 Güvenlik ve Patlayıcı Dedektör Köpekleri uzun yıllardır kullanılmakta olup son zamanlarda kullanım alanlarında artış yaşanmıştır. Özel olarak eğitilmiş K9 güvenlik köpekleri ile artık kişilerin üzerinde gizlenmiş bomba ve patlayıcılar da tespit edilebilmekte ve üstelik bu tespit yapılırken kişilerin sabit bir pozisyonda olması da gerekmemektedir.
Özel güvenlik hizmetlerinde görev hayvanı kullanımı ile ilgili 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında geçtiğimiz yıllarda mevzuat boşluğu vardı. Ülkemizde 2015 yılında yayınlanan bir genelge ile özel eğitimli güvenlik hayvanlarının kullanımı yasallaşmıştır.
Özel güvenlik firmaları hizmetleri kapsamında daha etkin ve güvenilir bir güvenlik ve koruma hizmeti için kullanılan K9 Güvenlik köpekleri ile ilgili 2015 yılında yayınlanan genelge hakkında bilgi edinmek için; “Özel Güvenlik Şirketleri Hizmetleri Kapsamında Görev Hayvanı Kullanımı Genelgesi” başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.
Özel güvenlik şirketleri hizmetlerimizin tüm detayları hakkında bilgi ve fiyat teklifi almak için bizimle iletişime geçebilir, firmamızın özel ayrıcalıklarından yararlanabilirsiniz.