Özel Güvenlik Hizmetleri Kapsamında Çalışanlar İçin İdari Suçlar ve Cezalar Nelerdir?

özel güvenlik hizmetleri için idari suçlar ve cezalar
 

Özel güvenlik hizmeti kapsamında çalışan ya da özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışmak isteyen kişiler için veya özel güvenlik firmaları yöneticileri için 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun ve maddelerinin bilinmesi fazlaca önem teşkil etmektedir. Bu yüzden daha önce özel güvenlik hizmeti kapsamında adli suçlar ve cezalarını anlatan bir yazı yazmıştık. Bu yazıda ise özel güvenlik sektöründe işlenen idari suçları ve cezalarını kanun maddeleri uyarınca ele alacağız. Özel güvenlik idari para cezaları gibi merak edilen unsurları da içerik detaylarında bulabilirsiniz.

ÖZEL GÜVENLİK FİRMALARI VE ÇALIŞANLARI İÇİN İDARİ PARA CEZASI VEYA YAPTIRIMI GEREKTİREN FİİLLER NELERDİR?

5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 20. maddesi uyarınca idari para cezası veya yaptırımı gerektiren eylemler şu şekilde sıralanır:

  • İlk durum özel güvenlik kimlik kartlarını başkasına kullandıran özel güvenlik görevlisi veya özel güvenlik yöneticisi içindir. Buna göre özel güvenlik kimlik kartını başkasına kullandıran özel güvenlik yöneticisi ve görevlisine 3.000 Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca bu kişilerin özel güvenlik kimlik kartları valilikçe iptal edilir. Bu kişiler bir daha özel güvenlik alanında görev alamazlar.
  • İkinci durum, Özel güvenlik şirketlerinin kişi, kurum ve kuruluşlara sağlanacağı özel güvenlik hizmetini 5 inci maddede belirtilen süre içinde ilgili valiliğe bildirmeyen özel güvenlik şirketlerine her bildirim için üç bin Türk Lirası idari para cezası verilir. Kanunun 5. Maddesinde belirtilen bildirim yükümlülüğü ise özel güvenlik şirketlerinin üçüncü kişi, kurum ve kuruluşlara sağlayacağı korumayı hizmetin başladığı gün mesai saati bitimine kadar ilgili valiliğe yazılı olarak bildirmesidir. Fakat bu durum acil ve geçici nitelikteki koruma ve güvenlik hizmetlerinde bu süre aranmayacaktır.
  • Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 6. Maddesi uyarınca mülki idare amirleri gereken durumlarda özel güvenlik izni verilen yerlerde alınan özel güvenlik tedbirlerini denetlemeye ve yetersiz bulduğu takdirde ek önlemler aldırma yetkisine sahiptir. Mülki idare amirlerini tarafından istenen ilave tedbirleri almayan kişi, kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine altı bin lira idari para cezası uygulanır.
  • Özel güvenlik ve koruma hizmeti kapsamında özel güvenlik firmaları ile çalışan özel güvenlik görevlilerinin temel amacı görev alanı içerisinde kanunlara ve usullere uygun olarak suç işlenmesini önlemek ve de caydırıcılığı sağlanmaktır; suç işlendiğinde kendisine kanunlarca verilmiş olan yetkiler çerçevesinde olaya müdahale etmeli ve kısa sürede genel kolluk kuvvetlerine haber vermelidir.
  • Mülki idare amiri sadece özel güvenlik hizmetleri konusunda tedbir almakla yetkili değildir. Mülki idare amirinin veya birlikte görev yapılan yetkili genel kolluk amirinin verdiği emirleri yerine getirmeyen veya bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de bu suç ile ilgili yetkili genel kolluğa bilgi vermeyen özel güvenlik ve koruma hizmeti sağlayan özel güvenlik firmaları yöneticileri ve özel güvenlik görevlileri ile bu emrin yerine getirilmemesi eylemine sebep olan özel güvenlik hizmeti yöneticisi ve özel güvenlik görevlisinin bağlı oldukları kişi, kurum, kuruluş veya özel güvenlik firmaları yetkilileri bir yıl süreyle özel güvenlik ve koruma hizmeti alanında görev yapamazlar.
  • İçişleri Bakanlığı ve valilikler özel güvenlik birimlerini, özel güvenlik şirketlerini ve özel güvenlik eğitimi veren kurumları denetlemeye yetkilidir. Uygulamada İçişleri Bakanlığı ve valilikler bu yetkilerini kolluk güçleri (polis, jandarma gibi) vasıtasıyla kullanmaktadır. Bu denetim sırasında geçerli bir mazereti olmadan güvenlik sorumlusunu veya yöneticiyi bulundurmayan, denetim kapsamındaki bilgi belge ve kayıtları vermeyen kişi, kurum, kuruluş ve şirketlere beş bin Türk Lirası (TL), denetimlerde tespit edilip giderilmesi istenen eksiklikleri gidermeyen kişi, kurum, kuruluş veya şirketlerin yöneticilerine altı bin Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Özel güvenlik ve koruma hizmeti sağlayan özel güvenlik firmalarının personelini nerede çalıştırdığı da oldukça önemlidir. Özel güvenlik görevlisinin amacı kamu güvenliğine yardımcı ve tamamlayıcı olmaktır. Bu sebeple kanun koyucu özel güvenlik görevlisini amacı dışında çalıştırılması yaptırıma bağlanmıştır. Buna göre; özel güvenlik görevlisini koruma ve güvenlik hizmetleri dışında başka bir işte çalıştıran, üniforma giydirmeyen veya izin verilen dışında teçhizat giydirerek çalıştıran kişi, kurum ve kuruluşlara her tespit için üç bin Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 11. Maddesi 2. Fıkrası uyarınca özel güvenlik hizmeti sunan özel güvenlik firmaları, çalıştıracağı özel güvenlik görevlilerini 15 gün içerisinde valiliğe bildirilmelidir. Yine aynı yaklaşımla, 12. Maddenin 3. Fıkrasında belirtildiği üzere özel güvenlik firmaları herhangi bir sebeple işten ayrılan özel güvenlik görevlilerini 15 gün içerisinde valiliğe bildirmelidir. Bunun doğrultusunda 11. Maddenin ikinci fıkrası ile 12. Maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen bildirimleri süresinde yerine getirmeyenlere üç bin Türk Lirası idari para cezası verilir.
  • Özel güvenlik hizmeti kapsamında ve özel güvenlik firmaları bünyesinde çalışan özel güvenlik yöneticileri ve özel güvenlik görevlileri, yetkili genel kolluk kuvvetlerine karşı görevini yapmasını engellemek maksadıyla direnirse ya da tehdit eden özel güvenlik yöneticisi ve görevlisi ile ateşli silahını bu Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanuna aykırı veya görev alanı dışında kullanan, görevi dışında üniforması ile toplantı ve gösteri yürüyüşlerine katıldığı tespit edilen özel güvenlik görevlilerinin özel güvenlik kimlik kartı valilik tarafından iptal edilir. Bu kişiler bir daha özel güvenlik alanında çalışamazlar, dolayısıyla özel güvenlik şirketleri dahilinde görev alamazlar.
  • Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun 17. Maddesine göre özel güvenlik personeli greve katılamaz. Bu grev yasağına uymayan özel güvenlik görevlileri altı ay süreyle görevinden uzaklaştırılır ve özel güvenlik alanında görev alamazlar.