Yangın Çeşitleri ve Söndürme Yöntemleri

özel güvenlik şirketleri personelleri yangın müdahalesi

Özel güvenlik şirketleri çalışanı olmak isteyen ve özel güvenlik personeli kimlik kartına sahip olmayı amaçlayan adaylar için önem teşkil eden yangın ve yangına müdahale yöntemleri, her yıl temel özel güvenlik sınavlarına konu olmaktadır. Oldukça önem teşkil eden yangın ve yangına müdahale ediş biçimleri konusunda, özel güvenlik personelinin gerekli eğitimlerden geçmiş olması ve her konuda bilgi sahibi olmasıbüyük önem arz etmektedir. Öyle ki yanlış yöntem ile yangına müdahale etmenin sonucu çok ağır olabilmekte ve durum içinden çıkılmaz bir hale dönüşebilmektedir. Bu sebeple müdahale yöntemlerinden önce yangın çeşitlerini incelemek daha doğru olacaktır.

Yangın Türleri ve Yangına Müdahale Yöntemleri

A Tipi Yangın: Odun, kağıt, pamuk gibi katı halde bulunan maddelerin yanması sonucunda oluşan yangın türüdür. Bu tür yangınların söndürülmesi için su, sıvı söndürücü ya da kuru kimyevi toz söndürücüler kullanılabilmektedir.

B Tipi Yangın: Benzin, alkol, tiner gibi sıvı halde bulunan maddelerin yanması sonucunda oluşan yangın türüdür. Bu tür yangınların söndürülmesi için su asla kullanılmamalıdır. Kuru kimyevi toz ve köpüklü söndürücüler ile yangına müdahale edilebilmektedir.

C Tipi Yangın: Metan, pentan, hidrokarbon, asetilen ve hidrojen gibi gaz halinde bulunan yanıcı maddelerin yanması sonucu oluşan yangın türüdür. Bu yangınlara kuru kimyevi tozlu söndürücüler ile müdahale edilmelidir.

D Tipi Yangın: Çok yüksek sıcaklıkta, korlu ve alev çıkarmadan yanan metallerin oluşturduğu yangın tipidir. Bu yangınlarda su kullanılmamalıdır çünkü su kullanımı nedeniyle ortaya çıkacak olan hidrojen açığı patlamaya sebep olmaktadır. Bu nedenle bu yangın tipinde özel güvenlik şirketleri personellerinin kullanması gereken yöntem kuru kimyevi tozlu söndürücüler olmalıdır.

E Tipi Yangın: Elektrik sistemlerinde ya da elektrikli cihazlarda çıkan yangın türüdür. Suyun ileten bir madde olması ve çarpılmaya sebep olması nedeniyle bu yangın türlerinde su kullanılmaz. Bu yangınlar için en iyi müdahale yöntemi içinde karbondioksit bulunan söndürücülerdir.

F Tipi Yangın: Evlerde, restoranlarda ve otellerde sıklıkla karşılaşılan, pişirme yağlarından ötürü ortaya çıkan yangın türleridir. Tencere ve tavalarda bulunan yağın fazla ısınması sonucu ortaya çıkan yangın tipidir. Su ile müdahale edilmesi durumunda parlama ve patlama meydana gelir. En iyi müdahale yöntemi toz söndürücü veya kimyasal söndürücülerdir.

Yangın Söndürme Yöntemleri

Soğutarak Söndürme

Su ile söndürme: En sık kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Fiziksel ve kimyasal özellikleri sayesinde su, yanıcı maddeyi boğmaya ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesine etki etmektedir. Bu yöntemde su, kütle olarak yangın yerine bırakılacağı gibi itfaiye araçları yardımıyla püskürtülerek de uygulanabilir.

Yanıcı Maddeyi Dağıtma

Isıyı bölme amacı taşıyan yanan maddeyi dağıtma yöntemi ile ısı bölünür ve ısı seviyesi düşerek yangın yavaş yavaş durdurulmuş olur.

Örtme

Bu söndürme işleminde özel güvenlik şirketleri personelleri tarafından taşınan toprak, kum, kilim, halı gibi maddeler ya da köpük, azot gibi kimyasal bileşenler kullanılır. Böylece yanan maddenin oksijen ile teması kesilerek yangın söndürülür.

Boğma

Boğma olarak adlandırılan yöntem yanan alanın oksijen ile temasının kesilmesi için kullanılan yöntemdir. Özellikle kapalı alanlarda oluşan yangınları söndürmek için kullanılan yöntemdir.

Yangın Söndürmede Kullanılan Araçlar

Özel güvenlik şirketleri personelleri başta olmak üzere yangın söndürme konusunda eğitim almış kişilerin kullandığı yangın söndürücü malzemeler aşağıdaki gibidir.

Su: En çok kullanılan malzemedir. Ufak çaplı yangınların söndürülmesinde ıslak havlular, ıslak battaniyeler ya da ıslak gazete kağıtları kullanılabilir.
Kum: Yanan maddenin oksijenle olan temasını sıfıra indirmek için kullanılan yangın söndürme maddesidir. Kullanım anında dikkat edilmesi gereken en önemli şey kumun yangın alanını tamamen örtmesidir.
Karbondioksit Gazı: Yanıcı maddenin üzerini tamamen kaplayan ve maddeyi oksijensiz bırakan kimyasaldır.
Köpük: Yanan yüzeyi kaplayarak ısının düşmesinde ve yangının sönmesine yardımcı olan kimyasal bir maddedir.